Bolivian eronnut presidentti Evo Morales saapui tiistai-iltana Suomen aikaa Meksikoon, mistä hänelle oli myönnetty poliittinen turvapaikka.
Morales vakuutti heti lentokentällä, että hän tulee jatkamaan politiikassa. Ex-presidentti kertasi myös saavutuksiaan köyhien ja alkuperäiskansojen elinolojen parantamisessa.
– Rauha voi vallita vain, jos sosiaalinen oikeudenmukaisuus saavuttaa kaikki, Morales sanoi.
Samaan aikaan Boliviassa parlamenttia kehotettiin hyväksymään virallisesti Moralesin ero ja nimittämään senaatin apulaispuhemies Jeanine Anez maan väliaikaiseksi presidentiksi.
Anez tuli ehdolle virkaan, koska varapresidentti Alvaro Garcia Linera, joka oli myös alahuoneen puhemies ja senaatin johtaja, erosi. Anez lupasi jo maanantaina, että maassa järjestetään uudet vaalit mahdollisimman pian.
Suurin este Anezin nousulle maan johtoon on kuitenkin se, että senaattorien on erittäin vaikea päästä La Paziin valitsemaan häntä, koska maan julkinen liikenne on täysin jumissa. Bussit eivät ole liikkuneet sen jälkeen kun mielenosoittajat polttivat kymmeniä busseja sunnuntaina. Ainakin 19:n senaatin 36 senaattorista tulee olla paikalla, jotta istunto voidaan pitää.
Bolivia ajautui Moralesin sunnuntaisen eron jälkeen valtatyhjiöön, koska presidentin vanavedessä erosi koko joukko ministereitä ja virkamiehiä, joista osa etsi turvapaikkaa ulkomaiden lähetystöistä.
– Uuden hallinnon saaminen alkuun on tavoitteemme. Toivottavasti se onnistuu. Emme voi jatkaa ilman hallitusta, Anez aprikoi.
Lue myös: Bolivian Morales on lähtenyt Meksikoon, turvapaikka myönnettiin vain tunteja aikaisemmin
Armeija ja poliisi yhteistyöhön
Bolivian armeija yritti tiistaina yhdessä poliisien kanssa rauhoittaa maassa viikkoja jatkunutta väkivaltaa.
– Asevoimat ryhtyvät avustamaan poliisia estääkseen verenvuodatuksen ja taistelut bolivialaisten keskuudessa, asevoimien komentaja ja kenraali Williams Kaliman sanoi.
La Pazin poliisipäällikkö Jose Barrenechean mukaan poliisi ei pysty enää yksin pitämään yllä järjestystä. La Paziin on saapunut satoja Moralesia kannattavia mielenosoittajia.
Muun muassa oppositiojohtaja Carlos Mesa pyysi Twitterissä poliisilta turvaa, sillä hänen mukaansa väkivaltainen joukko lähestyy hänen kotiaan. Vaaleissa Moralesin haastanut Mesa vaati äänekkäästi Moralesin eroa.
Muun muassa EU ja YK ovat toivoneet kaikilta osapuolilta itsehillintää.
Levottomuudet Boliviassa alkoivat lokakuussa pidettyjen vaalien jälkeen, jotka Amerikan maiden järjestön OAS:n tarkkailijat julistivat vilpillisiksi. Vaalien ääntenlaskennassa Moralesin kannatus kohosi epäilyttävästi kesken kaiken, ja hänet valittiin neljännelle presidenttikaudelle.
Ainakin kolme ihmistä on kuollut ja yli 250 loukkaantunut vaalienjälkeisissä väkivaltaisuuksissa.