Bono - hyväntekijä ja verokeinottelija?

U2-yhtyeen keulahahmo Bono tunnetaan muusikkona, joka ottaa aktiivisesti kantaa maailman epäkohtiin. Hän myös tekee suoria rahalahjoituksia hyväntekeväisyyten ja esimerkiksi tämäniltaisesta ja huomisen konsertin 250 euron arvoisten Red Zone -lippujen tulot menevät aidsin vastaiseen työhön.

Bonon maine hyväntekijänä joutui muutama vuosi sitten kyseenalaiseksi, kun lehdissä alettiin kirjoittaa yhtyeen verokeinottelusta.

U2 pyöritti toimintaansa aiemmin Irlannista käsin, koska yhtyeellä oli siellä verovapaus. Vuonna 2006 verovapaus purettiin ja yhtye siirsi toimintansa Hollantiin, missä tekijänoikeuspalkkioiden verotus on hyvin alhaista.

Bonon "verotehokkuus" samanlaista kuin riistoyrityksillä

Verokeinottelusta kirjan kirjoittaneen tietokirjailija Matti Ylösen mukaan U2:n ja Bonon "verotehokkuus" on kyseenalaista, koska yhtye on niin vahvasti profiloitunut oikeudenmukaisen maailman tavoittelijana.

- Mitään laitonta U2 ei ole tässä tehnyt, mutta kun suuryritysten veronkierrosta ja veronvälttelystä on tullut kehitysmaille yksi merkittävimmistä resursseja vievistä ongelmista, niin tämä on moraalinen ongelma. Bono on kuitenkin toiminut nimenomaan kehitysmaiden puolestapuhujana.

Ylönen viittaa kansainvälisiin suuryrityksiin, jotka myyvät esimerkiksi metallia saman yhtiön sisällä tytäryhtiölle joko halvemmalla tai kalliimmalla ja saavat näin kehitysmaassa sijaitsevan toimipisteen näyttämään siltä, että se tekisi tappiota, vaikka todellisuudessa se tekisikin voittoa.

- Jos tulos on näin keinotekoisesti tappiollinen, ei synny myöskään verotuloja, Ylönen selventää.

Bono ei siis suoranaisesti ole vaikuttanut verotehokkuudellaan kehitysmaiden oloja huonontavasti, mutta yhtyeen toimintatapa on samanlainen kuin veroa kiertävien suuryritysten.

- Koska Bono toimii kehitysmaiden puolestapuhujana, mielestäni hänen pitäisi osoittaa suoraselkäisyyttä siinä, miten hänen oma yhtiönsä toimii.

"U2 maksaa monia veroja maailmanlaajuisesti"

Myös Irlannin hallitus on ollut pöyristynyt U2-yhtyeen toiminnasta. Hallituksen edustaja ihmetteli taannoin The Guardian -lehdessä miksi Bono vaatii Irlantia korottamaan kehitysapurahojaan, jos mies ei itsekään suostu maksamaan veroja Irlantiin.

Yhtye kommentoi verokohuaan pitkän hiljaisuuden jälkeen vuonna 2009. Yhtyeen manageri sanoi, ettei yhtye ole tehnyt mitään väärää.

- U2 on maailmanlaajuista toimintaa ja me maksamme verot maailmanlaajuisesti. Jopa 95 prosenttia bändin liiketoiminnasta on muualla maailmalla ja yhtye maksaa veronsa näihin kohdemaihin, yhtyeen manageri Paul McGuinness kommentoi viime vuoden helmikuussa Belfast Telegraph -sanomalehdelle.

Lue myös:

    Uusimmat