Britannian pääministeri Boris Johnson ja EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen keskustelevat keskiviikkona Britannian ja EU:n tulevan suhteen neuvottelujen tilasta.
Taustalla häilyy yksi mahdollisista ratkaisun hetkistä, sillä Johnson on ilmoittanut neuvottelujen takarajaksi lokakuun puolivälin, eli torstain.EU ei ole tunnustanut Britannian ilmoittamaa takarajaa. Sen sijaan se on arvioinut, että sopu olisi saavutettava lokakuun loppuun mennessä, jotta uusi sopimus voisi tulla voimaan vuodenvaihteessa, kun Britannian EU-eron jälkeinen siirtymäaika päättyy.
EU:n pääneuvottelija Michel Barnier tviittasi tiistaina, että EU jatkaa työskentelyä reilun sopimuksen eteen tulevina päivinä ja viikkoina.
Barnier kävi myös antamassa tilannekatsauksen neuvotteluista eurooppaministerien kokouksessa Luxemburgissa.
Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.) arvioi kokouksen jälkeen, että EU:n puolelta ilmassa on aiempaa optimistisempaa henkeä siitä, että sopu löytyisi.
Hän ei kuitenkaan halunnut arvuutella sitä, aikooko Britannia vetäytyä neuvotteluista Johnsonin asettaman takarajan jälkeen.
– Me emme voi tietysti vastata siitä, miten tämä Britanniassa koetaan ja mikä on Boris Johnsonin tahtotila. Mutta EU tekee kaikkensa välttääkseen sen kaltaisen syyttelypelin, että neuvottelut kariutuisivat EU:n vuoksi, Tuppurainen kommentoi.
– Tämä muistuttaa tilannetta, joka oli erosopimusta neuvoteltaessa. Myös silloin Britannia vei neuvottelut aivan kalkkiviivoille, mutta sieltä ratkaisu kuitenkin syntyi.
Britannia-neuvottelut ovat esillä EU-johtajien torstaina alkavassa huippukokouksessa. Tuppurainen pohtii, että huippukokous voi antaa neuvotteluille uutta puhtia.
Kolme vaikeaa kysymystä
Neuvotteluja tulevasta suhteesta on käyty jo useita kuukausia. Kolme vaikeinta kysymystä koskevat tasavertaisia kilpailuolosuhteita, kalastusta sekä hallintoa eli riitojen ratkaisua.
Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa. Eron jälkeen alkoi siirtymäaika, joten moni asia on säilynyt vielä ennallaan. Muutoksia on luvassa pian, koska siirtymäaika loppuu vuodenvaihteeseen. Tulevan suhteen neuvotteluissa on pyritty ratkaisemaan, miten kauppa ja muut suhteet sen jälkeen järjestetään. Jos kauppasuhteista ei synny sopua, siirtyvät EU ja Britannia käymään kauppaa Maailman kauppajärjestön WTO:n säännöillä.
Tuppurainen huomauttaa, että kaikki ei lopu siihen, vaikka vuodenvaihde koittaisi ilman sopimusta.
– Vähän aikaa eletään luonnollisesti pelkän WTO-sääntelyn varassa, mutta tottahan me aloitamme jonkinlaiset neuvottelut uudesta kauppasuhteesta jonkin ajan kuluttua uudestaan.Tuppuraisen mukaan pidemmän päälle ei kuitenkaan ole kestävää, jos Britannian ja EU:n välissä ei olisi kahdenvälistä sopimusta.