Brasiliassa on kutsuttu koolle presidentti Dilma Rousseffin hallintoa kannattavia mielenosoituksia yli 30 kaupungissa. Suurimpia mielenosoituksia odotetaan Sao Pauloon, Rio de Janeiroon ja pääkaupunkiin Brasiliaan.
Maassa on ollut viime päivinä suuria presidentin vastustajien järjestämiä mielenilmauksia.
Viime viikolla arviolta kolme miljoonaa ihmistä osoitti mieltään hallitusta vastaan. Eilen maan pääkaupungissa Brasiliassa poliisi käytti kyynelkaasua, kun mielenosoittajat vaativat Rousseffin eroa.
Rousseffin kannatusta ovat koetelleet kyseenalaiset nimitysaikeet, korruptioepäilyt ja sitkeä taantuma.
Presidenttiä vastustavat mielenosoitukset voimistuivat, kun julkisuuteen vuoti tieto Rousseffin aikeista nimittää edeltäjänsä Luiz Inacio Lula da Silva maan hallintoon. Arvostelijoiden mukaan Rousseff aikoi suojella korruptioista epäiltyä Lulaa mahdolliselta pidätykseltä. Lulan nimitys on pyritty pysäyttämään tuomioistuimissa.
Presidentti Rousseff on syyttänyt vastustajiaan vallankaappauksen juonimisesta.
Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen sanoo STT:lle, että ihmisiä on houkuteltu paikalle vasemmistolaista Rousseffia tukeviin mielenilmauksiin perustuslain puolustamisen perusteella.
– Mielenosoittajat sanovat, että nyt on meneillään oikeiston vallankaappausyritys ja pitää lähteä puolustamaan laillisuutta. Näin se on kehystetty, ei niinkään, että noustaisiin puolustamaan presidentin saavutuksia.
Mielenosoitukset eivät kuitenkaan vielä ole saaneet vastaavia mittoja kuin kesällä 2013, jolloin pitkään jatkuneet joukkomielenosoitukset valtasivat maan kadut.