Britannia aikoo lopettaa EU-kansalaisten vapaan liikkuvuuden heti, kun se on eronnut EU:sta lokakuun lopussa. Asiasta kertoi pääministeri Boris Johnsonin tiedottaja maanantaina.
Muutos koskee esimerkiksi Britanniassa asuvia ja työskenteleviä EU-kansalaisia. Heitä asuu Britanniassa tällä hetkellä runsaat kolme miljoonaa. Heistä noin miljoona on hakenut pysyvää asumislupaa Britanniassa EU-eron jälkeen.
Independentin tietojen mukaan uudistusta ajaa kovasta linjastaan tunnettu uusi sisäministeri Priti Patel, joka haluaa uudistuksen voimaan heti 31. lokakuuta, vaikkei korvaava järjestely olisi vielä voimassa. Tilanne ajaisi monet EU-kansalaiset juridiseen välitilaan ja maan rajat todennäköisesti kaaokseen.
Esimerkiksi oppositiopuolue liberaalidemokraatit arvosteli suunnitelmaa todellisuudesta vieraantuneeksi, vastuuttomaksi ja holtittomaksi.
– Mitä tämä tarkoittaisi esimerkiksi niille EU-kansalaisille, jotka asuvat Britanniassa mutta käyvät ulkomailla ja yrittävät palata, ihmetteli parlamentaarikko Ed Davey Independentin mukaan.
Britanniassa asuvia EU-kansalaisia edustavan järjestön mukaan vapaan liikkuvuuden lopettaminen yhtäkkisesti avaisi oven syrjinnälle.
Myös Patelin edeltäjä Sajid Javid piti ajatusta vapaan liikkuvuuden äkkinäisestä lopettamisesta toteuttamiskelvottomana.
Samassa yhteydessä Britannia aikoo myös tiukentaa maahantulomääräyksiä tuomittujen rikollisten osalta. Uudistuksen tarkempi sisältö on vasta kehitteillä ja selviää myöhemmin.
Uuden lainsäädännön käsittely jumissa
Johnsonin edeltäjä Theresa May aikoi myös lopettaa vapaan liikkuvuuden, mutta oli luvannut muutokselle kahden vuoden siirtymäajan, jotta korvaavasta menettelystä ehdittäisiin sopia. Johnsonin hallitus taas ei suostu viemään hitaammalla aikataululla vapaan liikkuvuuden lopettavaa lainsäädäntöä parlamentin käsittelyyn, koska pelkää alahuoneen puuttuvan sen sisältöön.
Vapaan liikkuvuuden pikaisen perumisen arvellaan olevan pääministeri Johnsonin peliliike, jolla hän yrittää painostaa EU:n avaamaan uudestaan erosopimusneuvottelut. Brittiparlamentti hylkäsi useaan kertaan Mayn neuvotteleman sopimuksen, eikä EU ole suostunut uusiin neuvotteluihin.
Johnson vakuutti maanantaina olevansa varma, että EU vielä antaa periksi neuvotteluissa niin sanotusta backstop-hätäjärjestelystä, joka pitäisi Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajan avoinna.
Nykyisen vapaan liikkuvuuden tilalle Johnsonin hallinto on suunnitellut maahanmuuttajien pisteytyssysteemiä, jollainen on käytössä Australiassa. Tämäkään malli ei ole vielä valmiina.