MTV Urheilun F1-toimitus listaa jokaisen ajetun osakilpailun jälkeen viikonlopun onnistujat ja epäonnistujat. Britannian GP päättyi kotiyleisön riemuksi Lewis Hamiltonin juhliin, mutta kiistoiltakaan ei vältytty.
Hamilton nousi voittoon sen jälkeen, kun hänelle oli mätkäisty kymmenen sekunnin aikasakko kolaroimisesta Max Verstappenin kanssa lähdössä. Ferrarin Charles Leclerc oli yllättäen kisan toinen ennen Valtteri Bottasta.
TOPIT:
Lewis Hamilton
Jos alkukaudesta nostettiin esiin kysymyksiä siitä, onko Lewis Hamiltonista vastaamaan silloin, kun Max Verstappen astuu toden teolla haastamaan häntä, niin viimeistään nyt voidaan vastata suoraan, että kyllä on. Tuomaristo näki hänet syylliseksi kisan alun kolariin, mutta Hamiltonin taistelijan hermoille on annettava iso tunnustus. Hän ei peräänny kovassakaan paikassa, vaikka tietää hyvin, että vastustaja saattaa tehdä arvaamattomia liikkeitä rengas rengasta vastaan taisteltaessa. Rangaistuksen jälkeen tapahtunut nousu Charles Leclercin rinnalle ja ohi ansaitsee myös kunnon taputukset. Tässä kaksi näytettä siitä, missä Hamilton on niin paljon parempi tallikaveriaan Valtteri Bottasta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Peli on alkanut
Juuri tätä F1-kausi 2021 kaipasi. Varovaiset toiveet mestaruustaistelun siirtymisestä pitkälle loppukauteen ovat käymässä toteen. Mercedes pystyy edelleen laittamaan Red Bullille kampoihin, mistä ovat osoituksena Hamiltonin perjantain aika-ajossa ajama ykkösaika ja kyky haastaa Verstappen kisan ykköspaikasta. Tähän asti on vain odotettu, milloin kärkikaksikon välillä rytisee. Tästä eteenpäin pelissä on aivan uudet säännöt. Mestaruustaistelussa on viimein veren makua.
Ferrari ja kruunuritari Charles Leclerc
Mistä nyt tuulee? Ferrari oli yhtäkkiä koko viikonlopun iso onnistuja. Maranellon punaisten kruunuritari Charles Leclerc taisteli pitkään jopa sunnuntain kisan voitosta, päihittäen muun muassa Valtteri Bottaksen puhtaalla ja raa’alla kisanopeudellaan. Sen lisäksi Carlos Sainz teki väkevää nousua sprintin epäonnekkaan George Russell -kolarin ja sunnuntain kisan epäonnistuneen varikkopysähdyksen jäljiltä. Sijat kaksi ja kuusi ovat Ferrarille kuin hunajaa, varsinkin kun samalla AlphaTauri jäi vaivaiseen yhteen pisteeseen. Ferrari pystyi nyt vastaamaan McLarenin väkevään rintamaan. Ennen kaikkea Ferrari onnistui siinä, missä se oli aiemmin madellut: kisavauhdissa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Fernando Alonso ja muut veteraanit
Sprintissä onni suosi rohkeaa – ja ilmiselvästi myös kokenutta. Kimi Räikkönen, Fernando Alonso ja Sebastian Vettel parantelivat kaikki omaa lähtöruutuaan usealla pykälällä perjantain aika-ajoista. Tälle saattaa löytyä selitys siitä, että nuoremmat oikeasti varoivat virheitä, kun taas kokeneet ketut osasivat paremmin arvioida, missä nousu on mahdollista. Kolmikosta kuitenkin vain Alonso onnistui muuttamaan sprinttimenestyksen MM-pisteiksi seitsemännellä sijallaan.
McLaren (Daniel Ricciardo)
Vaikka Ferrarin Charles Leclerc säväytti Silverstonessa, oli McLaren vahva oma itsensä. Lando Norris haastoi taas kerran Mercedeksen Valtteri Bottaksen, kokien pahaa epäonnea varikkopysähdyksen yhteydessä. McLaren on hivuttautunut aivan kärkitallien tuntumaan. Kaikista tärkein tekijä oli kuitenkin se, että Daniel Ricciardo nousi nyt sille paikalle, missä hänen pitää olla. Ricciardo ylsi kauden parhaimpaansa oltuaan viides. Hiljaa hyvää tulee, voi sanoa australialaisen kohdalla. McLaren tykittää jatkuvasti positiivisia suorituksia.
SILTÄ VÄLILTÄ:
Sprintti
Uudesta formaatista täytyy vielä saada lisää kokemuksia ennen kuin siitä voi sanoa täysin varmaa mielipidettä, mutta heti ensi kerrasta kävi selväksi, että viilauksia se ainakin kaipaa. Ensinnäkin paalupaikan antaminen sprintin voittajalle perjantain aika-ajojen ykkösen sijaan on vahvasti ristiriidassa Formula 1:n perimän kanssa. Toiseksi mikä virka on lauantain vapailla harjoituksilla, jos autot suljetaan parc fermeen mekaanikkojen ulottumattomiin jo perjantain harjoitusten jälkeen? Sen jälkeen niiden rooli supistuu ennen sprinttilähtöä vain laimeaksi rengastestiksi. Periaatteessa viikonloppu kuitenkin etenee tällä formaatilla vauhdikkaammin, kun perjantaina tapahtuu heti aika-ajoissa ja sprintti tuo oman arvaamattoman mausteensa väliin ennen sunnuntain varsinaista kisaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Valtteri Bottas
Kolmas, kolmas ja kolmas. Bottas oli koko viikonlopun ajan ”tutulla” paikallaan. Kolmas sprintin aika-ajossa, kolmas sprintissä ja kolmas kisassa. Toinen juttu on se, että olisiko hänen pitänyt olla? Ei. Fakta on se, että joka kerta kun Lewis Hamilton tai Max Verstappen tipahtaa ulos kärkitaistosta, Bottaksen pitää olla sijoilla 1. tai 2. Varsinkin vielä kun Red Bullin Sergio Perez hiihteli sprintin epäonnistumisen myötä aivan muilla sijoilla. Bottaksen olisi pitänyt pystyä hyökkäämään. Sprintissä pussiin joutuminen, sunnuntain kisassa huonot lähdöt ja homma oli siinä. Bottas teki kallisarvoisia pieniä virheitä. Se himmentää hänen muuten tasaisen vahvaa viikonloppua.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
George Russell
Perjantain aika-ajojen kahdeksas sija oli jälleen yksi osoitus siitä, miksi Russellista puhutaan koko ajan niin paljon. Nuorta brittikuskia Valtteri Bottaksen tilalle työntävät äänenpainot vain yltyvät. Kauaa Mercedes ei voi olla niitä kuuntelematta. Toisaalta viikonloppuun mahtui myös virhe, jossa Russell pukkasi Carlos Sainzin ulos radalta sprintissä. Tästä seurauksena oli kolmen lähtöruudun rangaistus, josta Russell nousi taas komeasti kisan 12:nneksi.
FLOPIT:
Mikä rangaistus?
Oli suuri yllätys, että tuomaristo todella antoi minkäänlaista rangaistusta Hamiltonin ja Verstappenin kolaroinnista. Kyse näytti olevan mitä ilmeisimmästä kisatilanteessa tulleesta osumasta – ja Mika Salo näki jopa Verstappen isommaksi syylliseksi tapahtuneeseen. Siinä mielessä Hamiltonille annettu kymmenen sekunnin rangaistus ja kaksi rangaistuspistettä oli erikoinen veto. Kolari tapahtui hurjassa Copse-mutkassa, ja jos Hamilton tuomariston mukaan todella oli syyllinen, niin miksi tälle ei sitten lyöty isompaa sanktiota?
Max Verstappen
Nousu kärkeen uuden sprinttiformaatin lähdössä oli MM-sarjaa yhä johtavan Verstappenin kunniakkain hetki tässä viikonlopussa, mutta tulos painuu pakkaselle lähinnä hollantilaisen kisan jälkeisen lausunnon takia. Verstappenilla ja Red Bullilla oli toki omat perustelunsa – ja itse asiassa myös tuomariston sana – väittää Hamiltonin tulleen sääntöjenvastaisesti rinnalle, mutta ei tapaus ollut näin mustavalkoinen. Verstappen on itse pakottanut koko uransa ajan vastustajansa milloin missäkin kulmassa ulos radalta osumia kaihtamatta. Nyt kun hän saa kerrankin maistaa omaa lääkettään, tuloksena on uhriutumista sen sijaan, että hän olisi vain suunnannut katseensa eteenpäin. ”Se, että makaan sairaalassa ja hän juhlii, on epäkunnioittavaa ja reilun pelin hengen vastaista käytöstä”. Mitenköhän Verstappen olisi nähnyt asian, jos roolit olisivat olleet toisinpäin?
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sergio Perez
Max Verstappenin keskeytys tuli Red Bullille siinäkin mielessä pahaan saumaan, että tallikaveri Perez oli jo ehtinyt pelata itsensä pois pelistä. Hän oli aika-ajon viides, pyörähti sprintissä ulos ja sen jälkeen nousu paikkaamaan pistemenestystä olikin jo mahdotonta. Valmistajien MM-sarjassa Mercedes kavensi 44 pisteen takamatkansa vain neljään yhdessä hetkessä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Sebastian Vettel
Kokenut F1-mestari oli yksi sprintin säväyttäjistä, nousten usean sijan pikapyrähdyksen aikana. Kaikki meni kuitenkin pieleen heti sunnuntain kisan alkuvaiheilla, kun Vettel pyörähti harmittomalta näyttäneessä tilanteessa. Sen jälkeen loppukisa meni terveisiä ajellessa. Lopulta Aston Martin päätti puhaltaa pelin poikki ja keskeytti kisan ennen aikojaan. Sunnuntain sukellus maksoi kovaa hintaa, sillä kymmenen kärjessä oli yhtäkkiä runsaasti tilaa Red Bull -kuskien käänteiden myötä. Lance Strollin kahdeksas sija on varsin laiha lohtu.