Brittiparlamentin uudeksi alahuoneen kurinpitäjäksi tarvittiin peräti neljä äänestystä – Lopullinen valinta tehtiin kahdesta työväenpuolueen ehdokkaasta

Lindsay Hoyle
Työväenpuolueen edustaja Lindsay Hoyle kaitsee vastaisuudessa brittiparlamentikkoja.
Julkaistu 04.11.2019 22:59

MTV UUTISET – STT

Britannian parlamentin alahuoneen uusi puhemies on työväenpuolueen Lindsay Hoyle, 62. Hän voitti myöhään maanantai-iltana ratkaisevassa neljännessä äänestyksessä vastaehdokkaansa Chris Bryantin, 57, joka edustaa niin ikään työväenpuoluetta.

Hoyle on toiminut kansanedustajana vuodesta 1997 ja alahuoneen varapuhemiehenä vuodesta 2010.

Hoyle on edeltäjänsä John Bercow'n tavoin suhtautunut nuivasti edustajien öykkäröintiin. Hän lupasi Sunday Timesille antamassaan haastattelussa, että korjaisi parlamentin, jota hän itse kutsui toksiseksi eli myrkylliseksi.

Rutiininomainen äänestys puhemiehestä on saanut lisähuomiota tehtävänsä vastikään jättäneen John Bercow’n päädyttyä näkyvään rooliin Britannian vääntäessä EU-erosta. Hän tuli tunnetuksi paitsi Britanniassa myös muualla Euroopassa pitäessään järjestystä yllä alahuoneen kiivaiden brexit-keskustelujen aikana. Hän ehti huutaa tunnetuksi tulleen "Order! Order!" (järjestys, järjestys) huutonsa yli 14 000 kertaa.

Huomiota herätti myös Bercow'n päätös estää Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia puhumasta brittiparlamentille tämän Britannian-vierailun aikana.

Bercow asettui kautensa aikana pääministeri Boris Johnsonia vastaan esimerkiksi silloin, kun Johnson määräsi parlamentin viikkojen istuntotauolle, joka tosin peruttiin myöhemmin.

– On ilmiselvää, että tarkoituksena on estää parlamenttia keskustelemasta brexitistä ja suorittamasta velvollisuuttaan maan suunnan määrittämisessä, Bercow sanoi tuolloin.

Nasevasta sanailustaan ja värikkäistä kravateistaan tunnettu Bercow ehti toimia puhemiehenä 10 vuotta.

Enää puhemiehen ei tarvitse pelätä mestausta

Alahuoneen puhemiehen ammattinimike juontaa juurensa aina vuoteen 1377. Sen ensimmäinen haltija oli Thomas Hungerford, kertoo BBC.

Historian hämärissä puhemiehen tehtävään ei välttämättä ollut tunkua työhön liittyvien riskien takia. Puhemies nimittäin keskusteli alahuoneen päätöksistä monarkin kanssa, ja jos päätös ei tätä miellyttänyt, puhemies saattoi menettää päänsä.

Perinteitä noudattaen vielä nykyäänkin muut parlamentin jäsenet "raahaavat" valituksi tulleen puhemiehen tuolille.

Tuoreimmat aiheesta

Iso-Britannia