Venäjä nojaa hyökkäyksissään Shtorm-Z-yksiköihin, Britannia arvioi.
Venäjä perusti Shtorm-Z-yksiköt alun perin eliittiyksiköiksi, joiden tarkoituksena oli kyetä ottamaan taistelukentällä käsiinsä taktinen aloite, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö tiedustelupäivityksessään.
Suunnitelma ei ole kuitenkaan toteutunut. Viimeistään kuluvan vuoden keväästä lähtien näistä yksiköistä on käytännössä tullut rangaistuspataljoonia, jotka on miehitetty Britannian mukaan vankiloista rekrytoiduilla joukoilla ja sellaisilla vakinaisen armeijan sotilailla, jotka ovat saaneet kurinpidollisia rangaistuksia.
Rangaistuspataljoonat ovat yleensä armeijan sisäisessä nokkimisjärjestyksessä alimmaisena, eikä Venäjän Shtorm-Z-yksiköiden kohtalo ole Britannian mukaan sen parempi.
Venäjä todennäköisesti alkoi käyttää Shtorm-Z-yksiköitä Ukrainassa vuonna 2022. Shtorm tarkoittaa myrskyä.
– Useiden lähteiden mukaan nämä yksiköt ovat saaneet alhaisimman tärkeysluokituksen sekä logistiikan että lääkinnän suhteen. Samaan aikaan heidät on toistuvasti määrätty hyökkäämään, Brittiministeriö kirjoittaa.
Lue myös: WSJ: Venäläissotilas jäi vangiksi Ukrainassa – "Ihmisiä repeytyi riekaleiksi, mutta meidän käskettiin ryömiä eteenpäin"
Wagnerissa palvelleet venäläisvangit kertovat järjettömistä rynnäköistä – olivat pelkkää tykinruokaa: "90 hyökkäsi, 60 kuoli"
Toimintamalli on hyvin pitkälti sama, jota Wagner-palkkasotilasryhmä noudatti vankiloista rekrytoitujen sotilaiden suhteen. Nämä kasattiin yhdenlaisiin rynnäkköryhmiin, jotka sota-asiantuntijoiden mukaan määrättiin hyökkäämään heikosti varustettuina ja koulutettuina.
Wagnerin vankilasotilasryhmien tarkoitus oli lähinnä selvittää vastustajan tuliasemat ja hitaasti kuluttaa ukrainalaisjoukkoja omista tappioista niin välittämättä. Käytännössä kyse oli yhdenlaisesta tiedustelusta, joka vähät välitti ihmishengistä.
Wagner käytti taktiikkaa erityisesti Bahmutissa alkuvuodesta 2022. Sittemmin Wagnerilta on viety oikeus rekrytoida taistelijoita vankiloista. Raporttien mukaan vankiloista pestattujen sotilaiden käyttö Venäjän armeijassa ei ole suinkaan päättynyt, vaan siirtynyt toisten tahojen tehtäväksi.
Venäjän jalkaväellä isoja ongelmia
Nyt Venäjä on isolta osin nojannut näiden yksiköiden käyttöön paikallisissa hyökkäyksissään Ukrainassa, Britannian puolustusministeriö väittää.
Venäjän lokakuussa alkanut, suurella määrällä panssarikalustoa tehty hyökkäys Avdijivkan kaupungin ympäristössä ei ole raskaista tappioista huolimatta juuri edennyt.
– Avdijivkan hyökkäys herättää kysymyksiä. Samoja vanhoja virheitä kuin puolitoista vuotta sitten. Ajoneuvot ajavat peräkkäin, miinakentistä yritetään mahdollisimman nopeasti läpi, eikä taktiikka ole hirveän toimivaa, kommentoi sotatieteilijä Ilmari Käihkö MTV Uutisille 19. lokakuuta.
Britannian puolustusministeriön mukaan rangaistuspataljoonamaisten Shtorm-Z-yksiköiden pelkkä olemassaolo alleviivaa sitä "äärimmäistä vaikeutta", josta Venäjän armeija kärsii. Se kun ei näytä pystyvän hankkimaan jalkaväkeä, joka olisi kykeneväinen tekemään tehokkaita hyökkäyksiä.
Lue myös: Putinilta kaksi paljastavaa sanaa – Venäjällä ylistetty panssarihyökkäys kuivuu kasaan
0:59Ukraina julkaisi vahvistamattoman videon Venäjän panssareiden joukkotuhosta Avdijivkassa. Videon kuvausaikaa tai -paikkaa ei ole vahvistettu.