Brunein sulttaani omistaa hotelleja eri puolilla maailmaa. Tätä tuskin kovin moni on tiennyt, mutta nyt tietoja Hassanal Bolkiahin luksushotelli-imperiumista leviää maailmalla. Niin muusikko Elton John kuin näyttelijä George Clooney kehottavat näitä majoituspaikkoja boikottiin Brunein brutaalin seksuaalilainsäädännön takia.
Brunei on ottanut tänään käyttöön kuolemantuomion kivittämällä aviorikoksesta ja anaaliseksistä.
Päätös nostattaa hiuksia myös Bruneissa, erityisesti maan seksuaalivähemmistöyhteisöissä, jotka joutuvat elämään maan alla jo nyt. Tähän mennessä homoseksualismista on voinut saada jopa 10 vuoden vankilatuomion.
Sulttaanin Brunei on "reilu" ja "onnellinen"
Brunein upporikas 72-vutias sulttaani Hassanal Bolkiah, joka on hallinnut pientä valtakuntaansa Indonesiaan ja Malesiaan kuuluvalla Borneon saarella Kaakkois-Aasiassa vuodesta 1968, haluaa maahansa nykyistä vahvempia islamilaisia oppeja.
Julmista rangaistuksista huolimatta hän kutsuu maataan ”reiluksi” ja ”onnelliseksi”.
– Jokainen maassamme vieraileva saa ihania kokemuksia, ja voi nauttia turvallisesta ja harmonisesta ympäristöstä, sulttaani toteaa.
Yllä olevat sulttaanin näkemykset eivät ole aprillipila, ironiaa, tai sketsistä.
Monien kansainvälisten julkkisten lisäksi useat valtiot ja järjestöt ovat tuominneet Brunein sharia-lakien käyttöönoton. YK:n mukaan laki on ”julma, epäinhimillinen ja nöyryyttävä”.
Sharia on tuttu muun muassa Persianlahdella, mutta Kaakkois-Aasiassa sen käyttöönotto rikoslaeissa on säpsähdyttänyt. Enemmistö bruneilaisista on muslimeja, mutta maassa on myös kristittyjen ja buddhalaisten vähemmistöt.
Sulttaani haluaa turvata selustaansa öljytulojen epävarmuudessa
Kuolemanrangaistuksia seuraa nyt myös muun muassa raiskauksista ja profeetta Muhammadin halventamisesta. Lesboseksistä kiinni jänneitä ruoskitaan tai vaihtoehtoisesti rangaistaan kymmenellä vankilavuodella, varkailta katkotaan käsi.
Sulttaanin ote maasta on tiukka. Asiantuntijoiden mukaan sharia-lain käyttöönotolla hän haluaa pitää puolellaan maan vanhoillista väestöä.
Brunei on vaurastunut öljyllä ja mannaa on riittänyt kansalaisillekin, mutta tulevaisuus näyttää nyt vähemmän aurinkoiselta kuin aiemmin.
– Tämä (sharia-laki) ei ole otettu käyttöön kansan vaatimuksesta. Se ei ole tulos konservatiivisten islamisten painostuksesta. Se on täysin ylhäältä alas -luomus, jota sulttaani on halunnut jo vuosikymmeniä, Guardian-lehdelle arvioi Tim Lindsey, joka Melbournen yliopistossa tutkii sharia-lakia Kaakkois-Aasian maissa.
Bruneilaiset liian peloissaan kommentoidakseen
Brittiläinen Guardian yritti haastatella lgbt-yhteisöjen ihmisiä Bruneissa, mutta nämä kieltäytyivät uusien lakien pelottamina.
– He pelkäävät, että puhuvat homoksi tekeytyvälle poliisille. Näin ei ole vielä käynyt, mutta uusien lakien takia he ovat peloissaan, toteaa Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle viime vuonna Bruneista paennut entinen valtion virkamies Shahiran S Shahrani.
Myös moni tavallinen kansalainen on huolissaan.
– Sharia-lain takia saatan saada kuolemantuomion luopiona, eräs nimettömänä pysynyt bruneilainen sanoi BBC:lle.