Cannonball-jengissä Helsingin hovioikeuden päätös hylätä jengirikos-syytteet otettiin tyytyväisinä vastaan.
Jengissä kuitenkin ihmetellään hovioikeuden kantaa siitä, että Cannonball on rikollisjärjestö.
– Cannonball ei ole järjestäytynyt rikollisryhmä eikä järjestäytynyt rikosten tekemistä varten, kerhon johtohahmoihin lukeutuva Janne Tranberg sanoo MTV Uutisten haastattelussa.
Hänet tunnetaan julkisuudessa myös nimellä Janne Nacci.
Kerhoon kuuluvat ovat kuitenkin syyllistyneet rikoksiin. - Välillä sattuu ja tapahtuu, Tranberg toteaa.
Hovi hylkäsi jengisyytteet
Hovioikeuden päätös nivoutui laajaan vyyhtiin, jossa useaa jengin jäsentä syytettiin eri rikoksista, mutta myös osallistumisesta järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan.
Hovi katsoi käräjäoikeuden tapaan Cannonballin järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi, muttei tuominnut jäseniä osallistumisesta sen toimintaan.
Jengirikoksesta tuomitseminen edellyttää sitä, että ryhmä tekee tietyn rikoksen yhdessä. Syyttäjän mukaan tässä tapauksessa muu jengi oli auttanut yhtä jäsentä törkeässä huumerikoksessa.
Hovioikeuden mukaan huumejutussa ei kuitenkaan ollut näyttöä siitä, että aineet olisivat olleet kerhotiloissa, jolloin vartiovuorossa olleet eivät sitä edistäneet. Päärikos siis puuttui muiden osalta ja syytteet hylättiin.
Upseeriston syyte nurin
Kolmen upseerin osalta hovioikeus ei pitänyt sitä riittävänä, että he olivat organisoineet kuukausittaisen 120 euron maksun keräämisen.
Hovioikeus piti tavanomaisena sitä, että erilaiset yhdistykset ja kerhot keräävät jäseniltään jäsenmaksua esimerkiksi toimitilojen kuluihin.
- Asiassa ei ole esitetty näyttöä siitä, että jäsenmaksuja olisi tässä tapauksessa käytetty muuhun kuin kerhotilan ylläpitoon liittyviin kustannuksiin, hovi lausui.
Muukaan kerhotoiminnan organisointi ei riittänyt jengirikokseksi.
”Cannonball ei rikollisryhmä”
Janne Tranberg oli tyytyväinen hovioikeuden päätökseen.
- Tämän jutun osalta päätös oli täysin oikea. Näitä rikoksia jota jutussa on käsitelty ei ole tehty millään lailla ryhmänä tai kerhona.
Hovioikeus kuitenkin totesi, että Cannonball on järjestäytynyt rikollisryhmä.
- Tämä voi olla sellainen asia, josta ollaan eri mieltä.
Tranbergin mukaan poliisilla on jonkinlainen agenda kerhojen suhteen. - Kun ei ole muuta tutkittavaa, yritetään saada moottoripyöräkerho järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.
Tuomioita muista rikoksista
Hovioikeus langetti jutussa kuitenkin useita tuomioita vuosina 2011-2012 tehdyistä rikoksista.
Yksi kerholainen esimerkiksi tuomittiin törkeästä ampuma-aserikoksesta, koska häneltä löytyi muun muassa rynnäkkökivääri (kuva), rynnäkköhaulikko, 3000 patruunaa, yhdeksän käsikranaattia ja räjähteitä. Mies sai vuoden ehdollista.
Kaksi sai ehdollista vankeutta alkoholirikoksesta, ampuma-aserikoksesta ja veropetoksesta. Näissä aserikokset liittyivät haulikoon, kivääriin, pistooleihin ja patruunoihin. Alkoholirikoksissa ja veropetoksissa oli kyse siitä, että kerhotiloissa myytiin alkoholia
Kolmannen syyksi luettiin törkeä kiristys. Kaksi kerholaista tuomittiin sakkoihin ampuma-aserikoksesta.
Kaikkia jutun haaroja ei hovioikeudessa puitu ja osa jäi käräjäoikeuden päätöksen varaan.
Näin oli esimerkiksi yhden kerholaisen osalta, joka sai lyhyen vankeustuomion neljästä haulikosta, kahdesta kivääristä ja kolmesta pistoolista sekä 2000 patruunasta. Käräjäoikeuden tuomio olisi ollut pidempi, jos miestä ei olisi 2013 tuomittu kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen amfetamiinijutussa.
Kuvassa poliisin takavarikoimia aseita tutkinnan aikana.