Sähkön siirtoyhtiö Caruna väläyttää korotuksia sähkön jakeluhintoihin.
Yhtiön tilinpäätöstiedotteessa todetaan, että jakeluyhtiöissä on meneillään poikkeuksellinen vaihe, kun 10–15 vuodessa joudutaan toteuttamaan 40–60 vuoden investoinnit ja sähköverkkojen säävarmuus nostetaan sähkömarkkinalain edellyttämälle tasolle vuoden 2028 loppuun mennessä.
Tämä aiheuttaa paineita jakeluhintojen korotuksiin. Carunan mukaan tämä voidaan kuitenkin kohtuullistaa jaksottamalla verkon rakentamiskustannusten asiakasvaikutukset nykyistä pidemmälle aikavälille.
Tätä mahdollistavaa lainsäädäntömuutosta tutkitaan työ- ja elinkeinoministeriössä professori Jarmo Partasen raportin pohjalta.
– Carunan verkkoalueeseen kuuluu myös harvaan asuttuja alueita, joissa sähkön toimitusvarmuus voitaisiin jatkossa turvata esimerkiksi energian pientuotantoa ja sähkövarastoja hyödyntämällä. Myös tämä hillitsisi osaltaan jakeluhintojen nousupainetta, sanoo Tomi Yli-Kyyny Carunan tiedotteessa.
"Saavutimme hyviä tuloksia"
Caruna-konsernin liikevaihto vuonna 2018 oli 454,1 miljoonaa euroa, jossa on kasvua 6,5 prosenttia.
Liiketoiminnan rahavirta oli investointien jälkeen 132,6 miljoonaa euroa negatiivinen. Tilikauden voitto oli 18,5. Vuotta aiemmin vastaava luku oli 28,8 miljoonaa euroa.
Carunan maksama yhteisövero kasvoi 63 prosenttia ja oli 10,3 miljoonaa euroa. Caruna Networks Oy:n hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että vuodelta 2018 ei jaeta osinkoa.
Caruna oli viime vuonna yritysten verolistalla 94. suurin yhteisöveron maksaja. Nyt yhtiö kirinee listalla ylöspäin
Caruna tilitti valtiolle asiakkailta kerättyjä sähköveroja 199,2 miljoonaa euroa ja arvonlisäveroja 59,1 miljoonaa euroa. Asiakkaan maksamasta sähkönjakelumaksusta verojen osuus on merkittävä eli tyypillisesti yli kolmannes ja enimmillään yli puolet.
– Vuonna 2018 saavutimme hyviä tuloksia monella alueella. Mittavat investointimme sähköverkkoon ovat alkaneet tuottaa tulosta ja sähkövikojen korjausaikaa on pystytty lyhentämään maakaapeloinnilla, Yli-Kyyny toteaa.
Lähes 700 000 asiakasta
Vuoden 2018 aikana sähköverkon rakentaminen jatkui Carunan kaikilla verkkoalueilla, ja verkkoa maakaapeloitiin noin 6 300 kilometriä. Koko sähköverkon kaapelointiaste nousi 52 prosenttiin. Investoinnit verkkoon olivat 258,4 miljoonaa euroa.
Vuoden 2018 lopussa Carunalla oli 683 000 asiakasta. Carunan osuus Suomen sähkönjakelusta on 20,6 prosenttia. Henkilöasiakkaita yhtiöllä oli noin 642 000, yrityksiä noin 41 000 ja kuntia 84.
Caruna-konserniin kuuluu kaksi verkkoyhtiötä: Caruna Oy ja Caruna Espoo Oy. Caruna Oy toimii haja-asutusalueilla, missä ylläpidettävää, rakennettavaa ja kunnostettavaa verkkoa on paljon. Caruna Oy:n kaapelointiaste vuonna 2018 oli 49 prosenttia ja verkon pituus on 170 metriä asiakasta kohden.
Jakeluhinnoiltaan Caruna Oy oli Suomen 10 kalleimman joukossa asiakastyypistä riippuen.
Caruna Espoo Oy on kaupunkiyhtiö, jonka sähköverkon pituus vuoden 2018 lopussa oli 36 metriä asiakasta kohden ja kaapelointiaste 75 prosenttia. Carunan mukaan kaupunkiyhtiö on Suomen edullisimpien sähkönjakeluyhtiöiden joukossa.