"Chauvin on istuntosalissa, mutta Amerikka on tuomiolla" – Näin George Floydin kuolemaa käsittelevä oikeudenkäynti alkoi

Yhdysvalloissa Minneapolisissa alkoi tänään oikeudenkäynti, jossa poliisia syytetään maata viime vuonna kuohuttaneesta mustan miehen kuolemasta. 

George Floyd kuoli viime toukokuussa Minneapolisissa kun poliisi painoi häntä polvella niskasta liki yhdeksän minuutin ajan.

Tapahtumat tallentuivat muun muassa poliisin vartalokameraan ja useiden sivullisten kännykkäkameroihin. 

Poliisivoimista sittemmin erotettua Derek Chauvinia syytetään taposta ja kuolemantuottamuksesta. Hän voi saada ankarimmillaan 40 vuoden vankeusrangaistuksen. Minneapolisin kaupunki sitoutui jo aiemmin maksamaan Floydin perheelle 27 miljoonan dollarin korvaukset.

"Muutos alkaa Minnesotasta"

Oikeudenkäynti alkoi tänään avauspuheenvuoroilla ja ensimmäisten todistajien kuulemisilla.

Poliisiväkivallan vastustajat kokoontuivat ennen oikeudenkäynnin alkua Minneapolisin oikeustalon eteen, jossa Floydin perheen asianajajat ja kansalaisaktivistut puhuivat väkijoukolle.

Puheissa korostettiin oikeudenkäynnin historiallisuutta, sillä poliisi ei yleensä ole joutunut oikeuteen pidätyksen yhteydessä tapahtuvista kuolemista.

– Tänään saamme jo jonkin verran oikeutta.Tänään alkaa uusi aika Minneapolisille, Minnesotalle, Amerikalle ja myös koko maailmalle. Pitäkää katseenne Minnesotassa. Täältä alkaa muutos, sanoi Justin Miller, joka on yksi Floydin perheen asianajajista.

Myös kansalaisoikeusaktivistina tunnettu musta pastori Al Sharpton oli samoilla linjoilla.

– Äläkää erehtykö tästä: Chauvin on istuntosalissa, mutta Amerikka on tuomiolla! Tämän oikeudenkäynnin myötä näemme, voidaanko poliisia tässä maassa pitää vastuullisena tekemiinsä rikoksiin. Laki koskee kaikkia, eikä poliisi ole lain yläpuolella. Sen vuoksi me olemme täällä, Sharpton sanoi väkijoukolle.

Washington Post -lehden tekemän laajan selvityksen mukaan poliisi on ampunut viimeisen viiden vuoden aikana yli 6000 ihmistä ja afroamerikkalaiset ovat tässä joukossa yliedustettuna.

Poliisin ampumista noin kolmannes on afroamerikkalaisia, vaikka he muodostavat vain 13 prosenttia väestöstä. Puolet ammutuista on valkoihoisia. Tilastossa on myös sellaiset ampumiset, jotka eivät ole johtaneet kuolemaan

Chauvin sanoo tehneensä normaalia poliisityötä

Chauvin on kiistänyt syytteet. Hän sanoo toimineensa Minneapolisin poliisin ohjesäännön ja samaansa poliisikoulutuksen mukaan. 

Puolustus vetoaa myös Floydin ruumiinavaukseen. Oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa Floydin ruumiista löydettiin voimakasta opioidipohjaista kipulääkettä ja merkkejä metamfetamiinin käytöstä, jotka puolustuksen mukaan edesauttoivat Floydin kuolemaa. 

Chauvinin syyllisyydestä päättää 12 henkilön muodostama valamiehistö, jonka jäsenten henkilöllisyydet pidetään tarkoin salassa.

Oikeudenkäynnin odotetaan kestävän ainakin kuukauden. Kolmea muuta poliisia epäillään avunnoannosta tappoon. Heidän oikeudenkäyntinsä alkaa näillä näkymin kesällä.

Mielenosoitukset jatkuvat edelleen

Floydin kuolema aiheutti heti laajoja mielenosoituksia eri puolilla Yhdysvaltoja. Mielenosoitukset laajenivat ajoittain mellakoinniksi.

Mielenilmaukset ovat jatkuneet toukuusta lähtien näihin päiviin asti ja atkuvat edelleen. Eilen ja tänään osoitettiin mieltä ainakin oikeudenkäynnin tapahtumapaikalla Minneapolisissa.

Black Lives Matter -liike sai alkunsa sosiaalisen median aihetunnisteesta jo vuonna 2013, mutta vasta Floydin kuoleman jälkeen liike alkoi saada laajaa kansaninvälistä huomiota, kun Yhdysvalloissa järjestetyt mielenosoituksen alkoivat levitä eri puolille maailmaa.

Lue myös:

    Uusimmat