Chilessä järjestetään tänään kansanäänestys, jonka uskotaan johtavan maan perustuslain uusimiseen.
Maan nykyinen perustuslaki on perua Augusto Pinochetin diktatuurin ajoilta vuosina 1973–1990.
MTV Uutiset aiemmin: Chilessä kaavaillaan perustuslain muuttamista kansanäänestyksellä huhtikuussa – presidentti hyväksyi äänestyksen mahdollistavan lain
Chilessä alkoivat yli vuosi sitten laajat protestit, joissa vaadittiin tasa-arvoisempaa yhteiskuntaa. Perustuslain uusiminen on ollut protestoijien keskeisiä vaatimuksia.
"Chile päättää" ja "Haluan rauhaa, joten äänestän hylkäämisen puolesta" vaadittiin maan pääkaupungin Santiagon keskustan julisteissa. Katukauppiaat puolestaan myivät sinikantisia kopioita maan perustuslaista matkamuistoiksi.
– Tästä selviää, miten he yksityistivät vesivaramme, mainosti yksi kauppiaista.
Kansanäänestyksessä äänestäjiltä kysytään kaksi kysymystä: Haluavatko he vaihtaa perustuslain, ja jos haluavat, keiden pitäisi laatia uusi perustuslaki.
Vaihtoehtoina lainlaatijoiksi ovat parlamentaarikoista ja kansalaisista koottu paneeli tai 155-henkinen ryhmä, joka koostuu pelkästään kansalaisista.
Jos vanha perustuslaki kaatuu, uuden lain sorvaaminen alkaa jommankumman ryhmän toimesta huhtikuussa. Uusi perustuslaki menee sen jälkeen vielä kansanäänestyksen hyväksyttäväksi vuonna 2022.
Mielipidemittausten mukaan lain uusimista kannattaisi jopa 70 prosenttia äänestäjistä.
Äänestys alkaa aamukahdeksalta paikallista aikaa eli kello 13 Suomen aikaa. Vaaliuurnat sulkeutuvat vasta maanantain vastaisena yönä Suomen aikaa ja ensimmäisiä tuloksia on niin ikään luvassa vasta maanantaina.