Suomessa on käynnissä tapaaminen Korean niemimaan tilannetta koskien. Pohjois-Korean korkea diplomaatti Choe Kang-Il saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle sunnuntaina.
Video: MTV Uutisissa sunnuntaina vieraillut kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi, että ajankohtaiset ydinaseasiat ja poliittisten vankien vapauttaminen ovat varmasti keskusteluissa esillä Helsingin tapaamisessa.
Pohjois-Korean lisäksi keskusteluihin osallistuu Yhdysvaltojen sekä Etelä-Korean edustajia, jotka eivät tällä hetkellä toimi maidensa hallinnossa. Ulkoministeriön Aasian ja Amerikan-osaston päällikkö Kimmo Lähdevirta vahvistaa nämä kolme maata.
– Osapuolet ovat Koillis-Aasian tilanteeseen tällä hetkellä kiinteästi liittyvät osapuolet, Lähdevirta sanoo.
Ulkoministeriö ei ole paljastanut tapaamisen keskustelunaiheita. CNN:n tietojen mukaan keskustelun asialistalla ovat ydinasekysymykset.
– Järjestäjien pyynnöstä en pysty kommentoimaan käsiteltäviä asioita mitenkään.
Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ja Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump ovat hakeneet neuvotteluyhteyttä ja pyrkivät tapaamaan kevään aikana. Ruotsin ja Pohjois-Korean ulkoministerit ovat puolestaan neuvotelleet tällä viikolla Tukholmassa.
”Suomi on osoittanut olevansa hyvä isäntä”
Helsingin keskustelut eivät Lähdevirran mukaan pohjusta muita poliittisia neuvotteluja.
– Tässä on kyse ihan omasta prosessistaan, joka on ollut käynnissä jo useamman vuoden ajan. Tässä ei ole kyse mistään semmoisesta, mikä liittyisi Ruotsissa käytyihin keskusteluihin tai mahdolliseen huippukokoukseen.
Suomen edustajia ei kokouksessa Lehtovirran mukaan nähdä, sillä Suomi on mukana vain fasilitoimassa tilaisuutta. Pohjois-Korean korkeita virkamiehiä on saapunut keskustelemaan Suomeen aiemminkin.
– Suomi on osoittanut olevansa hyvä isäntä keskustella tämän tyyppisistä asioista. Tietysti olennaista on se, että voidaan kunnioittaa sitä isäntien toivetta, että he saavat rauhassa keskustella näistä asioista.
Osallistujien joukossa on Kang-Ilin ohella ollut mediatietojen mukaan myös ainakin Yhdysvaltojen entinen Etelä-Korean-lähettiläs Kathleen Stephens.
Lähdevirran mukaan kyse on akateemisen tason, ei poliittisen tason kokouksesta. Tapaaminen on niin sanottu 1,5 raiteen neuvottelu, joten siihen ei osallistu valtionpäänmiehiä tai ministereitä.
– Se tarkoittaa sitä, että joiltakin osapuolilta saattaa olla virassa olevia henkilöitä, ja toisilta osapuolilta ainoastaan näitä akateemisen puolen ihmisiä.
– En voi kommentoida näitä henkilöitä tarkemmin. Sen voin sanoa, että kysymys on akateemisesta tapaamisesta, jossa on eri osapuolten edustajat mukana, Lehtovirta toteaa.