Suomalainen Eerik Heijari asuu Dallasin poliisien surmapaikalta noin viiden minuutin kävelymatkan päässä.
Eerik Heijari oli ajamassa torstaina illansuussa töistä kotiinsa, ja ihmetteli kaduilla partioivien poliisien määrää.
– Poliiseja oli todella paljon eikä kaduilla liikkunut ketään muita. Oli jotenkin outo hiljainen tunnelma, Heijari kertoo.
Pian uutisista Heijarille selvisi, miksi ihmiset olivat piiloutuneet koteihinsa. Vaikka Heijarin onneksi ampumistilanne oli jo ohi, Yhdysvalloissa pysyvästi asuva suomalainen kuitenkin uskoo, että tapaus voi lisätä entisestään jännitettä viranomaisten ja mustan väestön välillä.
– Tällaisen tapahtuman jälkeen osa poliiseista alkaa reagoimaan tilanteisiin herkemmin. Myös viranomaisten arvostelijat voivat lisätä huuteluaan ja jännitteet voivat voimistua, Heijari sanoo.
Musta väestö kokee rasismia, poliisi halveksuntaa
Lähes vuorokausi joukkoampumisen jälkeen Dallasin keskustan katuja hallitsevat yhä hälytysajoneuvot. Kantakaupungin useita teitä on suljettu ja paikalliset kutsuvat keskustaa kuolleeksi.
Ymmärrettävästi moni viettääkin perjantai-illan mieluummin kotona läheistensä kanssa. Kadunvarsia täyttävät enemmänkin uutistoimittajat ja tv-kamerat. Poliisien läsnäolo näkyy kaupungin keskustassa todennäköisesti vielä pitkään, sillä tutkinta-alue on laaja.
Koko Dallas muuttui hetkessä torstai-iltana, kun afroamerikkalainen 25-vuotias Micah Johnson avasi tulen mielenosoitusta seuraavia poliiseja kohti. Johnsonilla oli sotilastaustaa, muttei rikosrekisteriä ja hän käyttäytyi kuin tarkka-ampuja.
Pitkän piirityksen jälkeen poliisi surmasi Johnsonin pomminpurkurobotin avulla, mutta ampujan luoteihin ehti kuolla viisi poliisia ja seitsemän loukkaantui. Ampumisten yhteydessä loukkaantui myös kaksi siviiliä. Valkoinen talo on vahvistanut, ettei tekoon liity ulkopuolisia terroristijärjestöjä.
Yhdysvalloissa mustan väestön ja poliisin välillä on ollut yhteenottoja kautta aikojen, mutta epäluottamus voimistui kaksi vuotta sitten Fergusonin tapahtumien jälkeen.
Fergusonissa valkoinen poliisi ampui aseettoman mustan miehen eikä saanut teostaan syytteitä, mistä syntyi koko maata kattavat rotumellakat. Dallasissa meneillään oleva protesti oli mielenilmaus viikon aikana kahdelle erilliselle tapahtumalle, joissa tummaihoiset miehet saivat surmansa poliisien luodeista sekä Louisianassa että Minnesotassa.
Poliisin mukaan Johnson sanoi ennen kuolemaansa olevansa vihainen mustan väestön kokemasta poliisiväkivallasta. Hän halusi ilmeisesti tappaa kostoksi erityisesti valkoisia poliiseja.
Dallasissa asetta saa kantaa näkyvillä kaupungilla
Poliisiväkivallan ja rasismin lisäksi Yhdysvalloissa on pitkään keskustelu aselain kiristyksistä. Muun muassa presidentti Barack Obama on yrittänyt muuttaa lakia useaan otteeseen, mutta turhaan. Heijari ei usko, että Teksasin osavaltion liberaali aseenkantopolitiikka vaikuttaisi ampumiseen.
– Chicago on yksi väkivaltaisin kaupunki Yhdysvalloissa, vaikka siellä on tiukemmat säännöt aseiden kanssa kuin Teksasissa. Aseet ovat aina vaarallisia, mutta ei täällä Dallasin keskustassa kukaan puvun kanssa näkyvästi asetta kanna. Toki aseet voivat olla piilossa, mutta enemmän niitä näkee maaseudulla, Heijari tarkentaa.
Dallasin isku on pahin hyökkäys poliiseja kohtaan Yhdysvalloissa sitten 9/11 terrori-iskun tapahtumien. Heijari ei usko, että jännitteistä huolimatta kaupungin turvallisuus olisi pysyvästi uhattuna.
– Pääasiassa ihmiset kuitenkin toivottavasti toivovat toisilleen voimaa ja jaksamista, Heijari sanoo.