Hiustutkija Annikki Hagros-Koski kertoo, mistä kaljuuntuminen johtuu ja miksi ongelmaan ei voida tarjota yhtä nappiratkaisua.
Kaljuuntuminen ja perintötekijät liittyvät vahvasti yhteen. Miesten voimakkaampi testosteronitaso aiheuttaa sen, että kaljuuntuminen koskettaa enemmän miehiä kuin naisia.
Kaljuuntumisprosessin myötä testosteroni muuttuu kehossa dihydrotestosteroniksi, DHT:ksi. Se, miten suuri osa testosteronista muuttuu DHT:ksi, määrittelee kaljun alueen suuruuden.
− Kautta aikojen on uskottu, että DHT on 90 prosenttisesti syynä hiustenlähtöön ja kaljuuntumiseen. Todellisuudessa DHT on kuitenkin vain osatekijä. Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen ovat monien pienten haittatekijöiden yhteisvaikutusta, Annikki Hagros-Koski painottaa.
Päänahan tulehdukset yleisiä
Kaljuuntuminen on monelle kova pala.
Kun mies menee hiustenlähdön vuoksi lääkäriin, hänelle määrätään todennäköisesti Propecia-nimistä hormonilääkettä. Se pysäyttää DHT:n toiminnan.
Hiuksia hormonilääke ei kasvata takaisin. Tämä johtuu siitä, että DHT on ongelmassa vain yksi osatekijä.
− Lähes 100 prosentilla on jonkinlainen tulehdus päänahassa. Se aiheuttaa hiustenlähtöä ja lisää DHT:n vaikutusta, Hagros-Koski kertoo.
Myös nainen voi kaljuuntua
Myös nainen voi kaljuuntua.
Miesten kaljuuntuminen voi alkaa jo puberteetti-iän jälkeen, jopa 17-vuotiaana, mikäli nuorella on voimakas DHT. Siitä, miten moni mies kaljuuntuu jossain vaiheessa elämäänsä, ei ole tehty todellista tilastoa.
− Sanoisin, että noin 50 prosenttia miehistä kohtaa ongelman, Hagros-Koski sanoo.
Myös naiset voivat kaljuuntua, yleisimmin vaihdevuosien jälkeen. Hiusten harveneminen voi alkaa myös nuorella iällä. Näillä naisilla on veressä normaalia enemmän testosteronia ja sen johdosta usein viikset, parrankasvua ja pulisonkia.
− Myös nainen voi saada DHT:n perinnöksi, mutta naisten kohdalla se lähinnä harventaa hiuksia.
Hiustenlähdön merkitystä ei pidä kenenkään kohdalla vähätellä. Kalju on usein häpeä, vaikka erityisesti miehet yrittävät naureskella asialle.
− Monet kärsivät niin, että ovat olleet jopa itsemurhan partaalla. Kun huomaat, että tukkaa lähtee, kannattaa tulla mahdollisimman nopeasti tutkimuksiin ja pistää asiat kuntoon, asiantuntija kannustaa.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55/Jenni Kokkonen