Yhdysvalloissa tulevan presidentin Donald Trumpin saamaa huomiota on hänen vaalivoittonsa jälkeen ollut jakamassa maailman rikkain mies Elon Musk.
Musk on saanut lyhyessä ajassa huomattavan aseman Trumpin lähipiirissä.
Hän ryhtyi tämän avoimeksi tukijaksi vasta heinäkuussa Trumpiin kohdistuneen salamurhayrityksen jälkeen, mutta kampanjoikin sen jälkeen todella ahkerasti Trumpin puolesta.
Tässä hän käytti hyväkseen omistamaansa viestipalvelu X:ää sekä perustamaansa kampanjarahoitusorganisaatiota.
Vaalivoiton jälkeen Musk on ollut kiinteä osa Trumpin hallintoa valmistelevaa vallansiirtotiimiä ja käytännössä asunut Trumpin kartanossa Floridan Mar-a-Lagossa.
Trump kertoi viime viikolla valinneensa Muskin johtamaan tehokkaan hallinnon toimielintä (Doge) yhdessä liikemies Vivek Ramaswamyn kanssa. Musk on luvannut leikata liittovaltion budjettia ja henkilöstöä rajusti.
Kärsivällisyys koetuksella
Miesten tiivis liittolaissuhde on herättänyt monen yhdysvaltalaisen mielessä kysymyksen: kuinka kauan nämä kaksi suurta egoa mahtuvat samaan huoneeseen? Trump kun tunnetusti ajattelee, että valokeila kuuluu vain hänelle itselleen.
Ensimmäisiä soraääniä on alkanut jo kuulua. NBC uutisoi viime viikolla, että Trumpin lähipiirissä jotkut ovat kyllästyneet Muskin jatkuvaan läsnäoloon ja tämän pyrkimyksiin vaikuttaa Trumpin valintoihin. Joitain Trumpin pitkäaikaisia neuvonantajia tiettävästi kismittää se, kuinka nopeasti Musk on ujuttautunut Trumpin luotetuksi.
Erään lähipiiriläisen mukaan Musk on ottanut kunniaa Trumpin voitosta itselleen ja käyttäytyy ikään kuin Trump olisi hänelle kiitollisuudenvelassa.
Ministerivalinta herätti kiistoja
Lisää kiistoja tuli ilmi viikonlopun aikana. Axios uutisoi, että Musk ja Trumpin tärkeimpiin neuvonantajiin kuuluva Boris Epshteyn ottivat julkisesti yhteen Mar-a-Lagon illallispöydässä valtiovarainministerivalinnan tiimoilta.
Tilannetta todistaneiden mukaan Musk syytti Epshteyniä Trumpin henkilöstövalintojen vuotamisesta medialle.
Valtiovarainministeriksi olivat tiettävästi ehdolla finanssialalla johtajina toimivat Scott Bessent ja Howard Lutnick, joista jälkimmäinen kuuluu myös Trumpin vallansiirtotiimin puheenjohtajistoon. Axiosin mukaan Trump oli tympääntynyt Lutnickiin, joka on lobannut liikaa omien etujensa puolesta.
Musk kuitenkin asettui julkisesti tukemaan Lutnickia ja sanoi X:ssä pitävänsä tätä Bessentiä parempana valintana.
Muskilla on tukijansa
Erään Trumpin lähipiiriläisen mukaan Musk ei tunnu ymmärtävän, että Trumpin maailmassa on tärkeää pitää matalaa profiilia, jotta voi saada asioita aikaan.
Useimmat Trumpin rinnalla jo vuosia pysyneistä neuvonantajista ovatkin suurelle yleisölle varsin tuntemattomia hahmoja.
Vielä on epäselvää, kuinka heikoilla jäillä Musk seisoo. Axiosin mukaan esimerkiksi tuleva varapresidentti J.D. Vance ja Trumpin pojat Donald Trump jr. ja Eric Trump pitävät Muskista.
Lopulta kaikki riippuu siitä, miten Trump itse näkee tilanteen. Toistaiseksi hän tuntuu sietävän Muskin läsnäoloa Mar-a-Lagossa.
– Hän pitää tästä paikasta. En saa häntä pois täältä. Hän vain pitää tästä paikasta. Ja tiedättekö mitä? Minäkin pidän siitä, että hän on täällä, Trump vitsaili viime viikolla.