Torstaina Britannian korkein oikeus antoi tuomionsa oikeudenkäynnissä Dubain miljardööri-sheikkiä Mohammed Bin Rashid Al-Maktoumia vastaan, kertoo BBC.
Hänen entinen vaimonsa prinsessa Haya Bint Al-Hussain syytti häntä muun muassa kidnappauksesta, maahan palaamisen pakottamisesta, kidutuksesta ja uhkailusta.
Prinsessa Haya pakeni Dubaista viime vuonna kahden lapsensa kanssa. Tuolloin hän kertoi pelkäävänsä henkensä puolesta.
Oikeuden kuultua lukuisia todistajia se katsoi sheikin pakottaneen kahta aikuista tytärtään Shamsaa ja Latifaa palaamaan Dubaihin. Tyttäret ovat sheikin aiemmasta avioliitosta. Myös suomalainen Tiina Jauhiainen auttoi Latifaa paossaan.
Molemmat kaapattiin ulkomailta ja toimitettiin maahan ilman heidän omaa tahtoaan. Shamsaa pidettiin paluun jälkeen vankina, ja Latifaa pahoinpideltiin niin vakavasti, että oikeus katsoi sen lukeutuvan kidutukseksi.
Tuomarin mukaan sheikki Mohammed on jatkanut näiden nuorten naisten vapauden riistämistä.
Lue myös: Dubain prinsessa Latifan pakoyrityksessä auttanut suomalainen Tiina lyttää Dubain "virallisen totuuden": "Luulen, että Latifa on vangittuna ja tosi huonoissa oloissa"
Ex-vaimoa uhkailtiin
Entinen vaimo, prinsessa Haya, 45, on kertonut aluksi uskoneensa sheikkiä, kun tämä kertoi tytärtensä tulleen ”pelastetuksi”. Vuoden 2019 alussa Haya oli kuitenkin tullut epäluuloiseksi ja ilmaisi huolensa sheikin tyttäristä. Hänellä oli myös intiimi suhde britannialaisen henkivartijansa kanssa.
Ennen prinsessan pakoa sheikin palkkaamat henkilöt alkoivat pelotella prinsessaa. Oikeudessa kuultiin muun muassa, että hänen tyynyltään löytyi kahdesti ase, jonka varmistin oli otettu pois päältä.
Sheikki uhkaili ex-vaimoa paon jälkeen
Huhtikuussa 2019 Haya pakeni Britanniaan kahden pienen lapsensa kanssa. Sheikki yritti painostaa ja uhkailla prinsessaa palaamaan, ja Hayan mukaan sanoi hänen ja lapsien olevan turvattomia loppuelämänsä. Sheikki myös käytti mediakontaktejaan, jotta prinsessasta alettaisiin julkaista mahdollisimman negatiivisia artikkeleita. Jutut vilisivät asiavirheitä.
Sheikki on yrittänyt pitää oikeudenkäynnin salaisena, mutta hänen vaatimuksensa hylättiin. Sheikki ”ei ole ollut avoin ja rehellinen oikeudessa”, korkein oikeus katsoi.
Jo syytteet sheikkiä vastaan olivat hänelle suuri nöyryytys, puhumattakaan tuomiosta. Ihmisoikeusaktivistit puolestaan hurrasivat oikeuden päätökselle.