Saksan poliisi käytti koronatartuntojen seurantaan tarkoitettua älypuhelinsovellusta hämärän kuolemantapauksen selvittelyssä. Asia on herättänyt laajaa huolta tietosuojasta sekä johtanut kritiikkiin viranomaisia kohtaan. Asiasta uutisoi Deutsche Welle.
Kohu liittyy Mainzin kaupungissa viime vuoden lopulla sattuneeseen tapaukseen, jossa mies kuoli epäselvissä olosuhteissa poistuttuaan ravintolasta. Asiasta käynnistettiin poliisitutkinta.
Tutkinnan aikana poliisille myönnettiin pääsy Luca-nimisen koronasovelluksen tietoihin. Sovellus seuraa korona-altistuksia hieman Suomen Koronavilkun tapaan.
Sovelluksen kautta saatujen tietojen turvin poliisi löysi 21 mahdollista todistajaa kuolemantapaukseen liittyen.
Laaja kohu
Poliisin epätavallinen tutkintamenetelmä on DW:n mukaan pöyristyttänyt Saksassa laajasti sen jälkeen, kun yksityiskohtia tapauksesta tuli julki viime viikolla.
Sovelluksen kautta kerätyn tiedon kun pitäisi olla ainoastaan Saksan terveysviranomaisten käytettävissä, ja silloinkin vain koronan tartuntaketjujen selvittelyyn.
Sovelluksen kehittäjät ovat kritisoineet Mainzin poliisin toimia kärjekkäästi. Myös politiikan kentältä on kuulunut useampia huolestuneita puheenvuoroja, DW kertoo. Muun muassa Saksan hallituksen suurin ryhmä, eli puolueet SPD, Vihreät ja FPD, on ottanut kantaa tapaukseen. Saksan vihreiden edustaja Konstantin von Notz on varoittanut, että terveyssovelluksen väärinkäyttö voi rapauttaa entisestään kansalaisten luottamusta ja vaikeuttaa koronan vastaista kamppailua entisestään.
Mainzin alueen syyttäjä on kertonut aloittaneensa tapaukseen liittyen selvityksen ja vakuuttanut, ettei terveyssovelluksen tietoja tultaisi enää käyttämään vastaavalla tavalla.