Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin torstaina vain yhdestä asiasta – koronaviruksesta. Kansanedustajat halusivat hallitukselta vastauksia etenkin siitä, miten koronaviruksen aiheuttamaan talousahdinkoon reagoidaan.
Hallituksen on tarkoitus perjantaina linjata, miten yrittäjien ja muiden ihmisten elämää aiotaan taloudellisesti helpottaa.
Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) muistutti, että ihmisillä on nyt hätä työpaikoistaan, toimeentulostaan ja yrittäjillä yrityksistään.
– Kokoomus tukee ja kannustaa hallitusta joka ainoassa keinossa, joka helpottaa yrittäjien tilannetta, Orpo sanoi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi jakavansa Orpon tilannekuvan täysin. Lintilä kiitteli vastauksessaan niin oppositiota, sidosryhmiä kuin työmarkkinajärjestöjäkin siitä, että nämä ovat kertoneet asioita, joita hallituksen tulee ottaa huomioon.
"Pikavippifirmat saalistavat nyt ihmisten hädällä"
Perussuomalaisten Mika Niikko oli huolissaan leipäjonojen varassa elävistä. Hän kysyi, voisiko hallitus tukea esimerkiksi kansalaisjärjestöjä siinä, että nämä voisivat leipäjonojen sijaan toimittaa ruokaa ihmisille kotiin ja käydä riskiryhmien puolesta kaupassa.
Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että hallitus ei tietenkään halua, että ihmiset saavat ruokajonossa tartunnan, mutta samaan aikaan ihmisiä pitää auttaa.
– Mietimme tällä hetkellä, että millä tavalla voimme akuuttiin hätään vastata. Järjestöjen tukeminen on varmasti yksi tapa tai että kunnat ottavat tästä suurempaa roolia. Ja miksei molemmat, hän sanoi.
Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen oli puolestaan huolissaan pikavippifirmoista ja siitä, että ne yrittävät hyötyä ihmisten ahdingosta.
– Pikavippifirmat saalistavat nyt ihmisten hädällä ja taloudellisella ahdingolla. En voi kuvitella vastuuttomampaa toimintaa, hän sanoi.
Grahn-Laasonen kertoi kokoomuksen ehdottavan, että pikavippifirmoille asetetaan markkinointirajoituksia.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi, että on ikävää, että hankalassa tilanteessa yritetään hyötyä toisten ahdingosta. Hän sanoi, että oikeusministeriössä on mietitty, mitä asialle voisi tehdä. Hän kertoi ottaneensa yhteyttä myös kilpailu- ja kuluttajavirastoon, joka antaa pian ohjeet maksuvaikeuksissa toimimiseen.
Miten toimitaan ruuhkautuvien työttömyyskassojen kanssa?
Vasemmistoliiton Pia Lohikoski oli huolissaan Kelan ja työttömyyskassan ruuhkautumisista. Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) lupasi, että hallitus tekee kaikkensa, että asia pystytään selvittämään.
– Työttömyyskassojen ja Kelan osalta resursseja tullaan vahvistamaan parhaan mukaan. Mutta täytyy todeta rehellisesti, että päällä oleva tilanne on tullut todella nopeasti ja se myös tarkoittaa sitä, että meillä ei ole aikaa kouluttaa henkilöstöä näihin vaativiin tehtäviin.