Hallituksen esitys vuoden toiseksi lisäbudjetiksi sai eduskunnan lähetekeskustelussa kritiikkiä oppositiolta. Kokoomuksen Timo Heinonen antoi kiitosta satsauksista puolustukseen ja Ukrainan auttamiseen, mutta moitti julkisen velan kasvua.
Hän otti esimerkkinä esille varautumisen ministerityöryhmässä päätetyt budjettikehysten ulkopuoliset määrärahat, joita menee muun muassa osmankäämin ja karpalon istuttamiseen.
Samalla hän varoitti riskeistä, joita korkojen nousu aiheuttaa yhdessä kasvavan velanoton kanssa.
– Ja nyt nämä korot nousevat: vuodenvaihteessa valtiolainan korot olivat vielä nollassa, nyt ollaan puolessatoista prosentissa. Tämä korkotason nousu on merkittävä budjettiriski. Varovasti arvioiden maatamme uhkaa suuri korkolasku, nyt jo noin 760 miljoonaa euroa lisää ennen arvioidun päälle, Heinonen sanoi.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kantoi huolta elinkustannusten nousun aiheuttamasta ahdingosta, johon lisäbudjetti ei hänen mukaansa tuo ratkaisua.
– Ei pelkästään pienituloisille, vaan normaaleille tavallisille työssäkäyville ihmisille, joiden tuloista leijonanosa menee nousseeseen bensan, dieselin ja energian kustannuksiin. Sosiaaliturvan indeksikorotuksella ei tätä ongelmaa paikata ja te tiedätte sen itsekin hyvin, Purra sanoi.
Saarikko peräsi oppositiolta linjakkuutta
Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) torjui moitteet peräten oppositiolta linjakkuutta, kun puheenvuoroissa sekä moitittiin menojen kasvua, että perättiin lisää rahaa muun muassa terapiatakuun toteuttamiseen ja kansalaisten polttoainemenojen keventämiseen.
– Velka maksetaan, hyvät kansanedustajat, kasvulla, ei niiden kyykyttämisellä, jotka tarvitsevat yhteiskuntaa eniten. Tällaista linjaa täältä näytetään tarjoavan poikkeuksellisen vaikeana aikana, jolloin kansakunta kaipaa eheyttä, Saarikko sanoi.
Saarikko puolusti hallituksen budjettilinjauksia todeten, että taloudessa on suurta epävarmuutta sekä Suomessa että muualla maailmassa, minkä takia myös ikäviin yllätyksiin on osattava varautua.
Hän arvioi, että ostovoima, ja kansalaisten toimeentulo inflaation kiihtyessä on varmasti yksi syksyn budjettiriihen suurista teemoista.
Teiden korjaus kallistunut selvästi
Liikenneministeri Timo Harakka (sd.) vakuutti, ettei perusväylänpidosta ole leikattu euroakaan. Rahalla saadaan vain vähemmän kuin ennen, kun kustannukset ovat nousseet.
– Nyt on ollut harvinaisen ikävä, julma kelirikko, jonka jäljiltä tiet ovat huonossa kunnossa, ja vastaavasti bitumin hinta on lähes kaksinkertaistunut, joten voitaneen todeta, että Ukrainan sodan kaukaisimmat luodinreiät näkyvät nyt Suomen tiestössä, Harakka sanoi.
Vihreiden Tiina Elo puuttui kokoomuksen osmankäämi- ja karpalokommentteihin todeten, että rahat käytetään kosteikkoviljelyn edistämiseen, joka on tärkeä maatalouden ilmastotoimi.
– Juuri uutisoitiin, että maankäyttösektorin hiilinielu on muuttunut päästölähteeksi samaan aikaan, kun paine metsien käyttöön kasvaa. Pidän erikoisena sitä, että kokoomus keskittyy täällä kritisoimaan maatalouden ilmastotoimia, joita on pitkään peräänkuulutettu, Elo sanoi.