Eduskunnan turvallisuuspäällikkö pitää päänsä – ei edelleenkään aio luovuttaa tietoja vierailijoista

eduskuntatalo
Lehtikuva
Julkaistu 13.09.2017 19:34

MTV UUTISET-STT

Eduskunnan kansliatoimikunta käsittelee huomenna eduskunnan vierailijatietojen julkisuudesta syntynyttä jupakkaa.

Eduskunnan turvallisuuspäällikkö Jukka Savola ei edelleenkään aio luovuttaa tietoja eduskunnassa käyvistä vierailijoista. Hänen mielestään henkilötietolaki, joka suojaa ihmisen yksityisyyttä, ohittaa tässä tapauksessa julkisuuslain.

Turvallisuuspäällikkö Savola uskoo, että tavallisten kansalaisten vierailut kansanedustajien luona loppuisivat tyystin, jos tiedot tulisivat julkisiksi. Hän myös huomauttaa, että lobbareiden tiedot ovat julkisia ja ne löytyvät valiokuntien asiakirjoista.

Kansliatoimikunta nimittää eduskunnan korkeimmat virkamiehet ja ratkaisee eduskunnan hallintoa ja taloudenpitoa koskevat merkittävät asiat. Kansliatoimikuntaan kuuluvat eduskunnan puhemies ja varapuhemiehet sekä neljä kansanedustajaa ja heidän varajäsenensä. 

Eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.) ei kommentoinut tulevaa kokousta muutoin kuin toteamalla, että myös valtioneuvostossa kävijätiedot hävitetään päivittäin.

Tietoja säilytettiin ennen vuosi

Savolan mukaan vierailijatietoja säilytettiin aiemmin vuoden ajan siksi, että poliisi saattoi tarvita niitä tutkinnallisista syistä. Keskusteluissa poliisin kanssa kävi kuitenkin hänen mukaansa ilmi, että tällaista tarvetta ei ole.

Korkein hallinto-oikeus päätti viime joulukuussa, että eduskunnan vierailijatiedot ovat julkisia. Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio on sanonut, että joulukuun päätös kävijätietojen julkisuudesta koski vuoden mittaan koottuja ja tallennettuja kävijälistoja eikä päätös päde enää nykyisiin vierailijatietoihin.

Jos Savolan päätöksestä haluaa valittaa, on otettava yhteyttä kansliatoimikuntaan.

– Eduskunnan virkamieslain mukaan eduskunnan virkamiehen tekemästä päätöksestä haetaan oikaisua eduskunnan kansliatoimikunnasta. Kansliatoimikunnan päätöksestä haetaan muutosta hallintaoikeudessa, johon sitten voi hakea muutosta korkeammasta hallinto-oikeudesta, Savola sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa