Tytti Yli-Viikarin mahdollisen irtisanomisen toteutus epäselvää eduskunnassa – näin kommentoi puhemies Vehviläinen

Eduskunnassa on yhä epäselvää, miten Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin irtisanomismenettely tulisi panna vireille.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) ei tässä vaiheessa ota kantaa siihen, miten Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin mahdollinen irtisanominen voitaisiin laittaa vireille täysistunnossa.

Vehviläinen kertoo asiasta kirjallisessa kommentissaan STT:lle.

–  Asian käsittely on edelleen kesken eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Odotan nyt tarkastusvaliokunnan mietinnön valmistumista. Mietinnön valmistuttua arvioimme yhdessä virkajohdon kanssa tarvittavat jatkotoimet, Vehviläinen sanoo.

Eduskunnassa on ollut epäselvää, miten Yli-Viikarin mahdollinen irtisanominen tulisi laittaa vireille. Perustuslakivaliokunta antoi torstaina lausunnon, jossa se ei ottanut asiaan kantaa.

Valiokunnan kuulemat kolme perustuslakiasiantuntijaa olivat keskenään erimielisiä siitä, kenellä on toimivalta laittaa vireille VTV:n pääjohtajan irtisanomismenettely nykyisessä tilanteessa, kun asiaa koskeva lainsäädäntö on puutteellinen.

Vehviläisen mukaan perustuslakivaliokunnan lausunnon yhteydessä annetut asiantuntijalausunnot osoittavat, että kysymys VTV:n pääjohtajan mahdollisesta irtisanomisprosessista on oikeudellisesti tulkinnanvarainen.

Tarkastusvaliokunta aikoo kuulla puhemiestä ja pääsihteeriä

Perustuslakivaliokunnalta lausuntoa oli pyytänyt eduskunnan tarkastusvaliokunta, joka valvoo VTV:n toimintaa.

Tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi STT:lle torstaina, että valiokunnan on tarkoitus kuulla puhemies Vehviläistä ja eduskunnan pääsihteeriä Maija-Leena Paavolaa ensi tiistaina.

Alanko-Kahiluodon mukaan tarkastusvaliokunta ei voi olla se taho, joka tulkitsee perusoikeusoppineiden lausuntoja, jos nämä lausunnot ovat keskenään ristiriidassa eikä perustuslakivaliokunta halua niitä tulkita.

–  Itse ajattelen, että silloin eduskunnan pääsihteerin ja puhemiehen täytyy tulkita tilannetta, kuinka tästä eteenpäin.

Perustuslakivaliokunta ei ota kantaa

Perustuslakivaliokunta toteaa lausunnossaan, ettei sen tehtäviin kuulu "eduskunnan toimielinten toimivallan tai eduskunnan täysistunnon vireillepanomenettelyjen yleinen arviointi valtiosääntöoikeudellisestakaan näkökulmasta".

Lisäksi valiokunta katsoo, ettei sen tehtäviin kuulu ottaa ennakolta kantaa "tulevaisuudessa mahdollisesti annettavan lakiehdotuksen suhteesta perustuslakiin".

Alanko-Kahiluodon mukaan perustuslakivaliokunta ei siis halua ottaa kantaa asiaan, josta ei ole olemassa lainsäädäntöä.

Tarkastusvaliokuntaa johtavan Alanko-Kahiluodon mukaan kysymys on, kuuluuko toimivalta VTV:n pääjohtajan irtisanomisen vireillepanoon tarkastusvaliokunnalle, kansliatoimikunnalle vai kenties yksittäiselle kansanedustajalle täysistunnossa.

Alanko-Kahiluodon mukaan tarkastusvaliokunta saattaa ensi tiistaina puhemiehen ja pääsihteerin kuulemisen jälkeen olla viisaampi ja muodostaa jonkin kannan asiaan. Hän ei osannut vielä ennakoida, milloin tarkastusvaliokunnan VTV-mietintö voisi valmistua.

–  Nyt kun tilanne on näin epäselvä, en osaa kyllä sanoa, Alanko-Kahiluoto totesi.

Yli-Viikari hyllytettiin huhtikuun alussa

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti Yli-Viikarin virasta huhtikuun alussa tähän kohdistuvan poliisin esitutkinnan ajaksi.

Esitutkinnassa selvitetään VTV:n virkamiehelle ilman työvelvoitetta jatkunutta palkanmaksua sekä työmatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä.

Lisäksi julkisuudessa on kyseenalaistettu pääjohtajan runsasta matkustelua ja rahankäyttöä.

Yli-Viikari on kiistänyt syyllistyneensä virkarikoksiin. Hän on tehnyt hyllytyksestään valituksen hallinto-oikeuteen.

Lue myös:

    Uusimmat