Eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien ei tarvitse mennä kortistoon, ainakaan heti – sopeutumisrahaa voi saada jopa kuusi vuotta

Eduskunnasta pudonneiden kansanedustajien ei tarvitse lähteä ensimmäiseksi ilmoittautumaan työttömyyskassaan. Edustajat saavat sopeutumisrahaa lain mukaan yhdestä kolmeen vuotta. Rahan suuruus ja maksuajan pituus riippuvat edustajavuosien määrästä, sekä tehtävistä.

Laki sanoo, että sopeutumisrahaa maksetaan enintään kolmen vuoden ajan, mikäli edustajantoimi on kestänyt vähintään 15 vuotta, eli nelisen kansanedustajakautta.

Sopeutumisrahaa voi hakea vain kerran. Sopeutumisraha korvaa tänä vuonna lakkautetun sopeutumiseläkkeen.

Pudonneita lähes 50

Vaaleissa ehdolla olleista edellisen kauden kansanedustajasta 48 putosi pois Arkadianmäen portailta. Joukossa useita tunnettuja nimiä, ministereitä ja puolueen johtoa.

Esimerkkinä vihreiden entinen nokamies Touko Aalto, keskustan entinen ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen, kookoomuksen Susanna Koski ja entinen sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö.

Pudonneen kansanedustajan tai eläköityneen edustajan etuuksista huolehtii entinen Kuntien eläkevakuutus eli Keva.

Kevan mukaan etuuden aikana saadut ansio- ja pääomatulot voivat pienentää sopeutumisrahan määrää. Tuloina huomioidaan ansiot, joista maksetaan eläkevakuutusmaksut, sekä tuloverolaissa tarkoitetut pääomatulot.

Sopeutumisrahaa voidaan maksaa 65-vuotiaaksi, jos kansanedustaja on kansanedustajanuran päättyessä täyttänyt 59 vuotta. Sen jälkeen edustajalle aletaan maksaa eläkettä.

Sopeutumisraha on minimissään 2 100 euroa.

Palkkio, ei palkka

Jos äänestäjät antoivat ehdokkaalle edustajanpaikkaan riittäneen mandaatin, palkkio, ei palkka, on vaalikauden 2019–2022 alusta lukien 6 614 euroa kuukaudessa.

Eduskunnan verkkosivujen mukaan neljän eduskuntavuoden jälkeen palkkio kohoaa 6 945 euroon ja 12 vuoden jälkeen 7 408 euroon kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 13 390 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 10 441 euroa kuukaudessa.

Lue myös:

    Uusimmat