Postin päättynyt lakko monine koukeroineen nousi puheenaiheeksi eduskunnan kyselytunnilla. Oppositiossa kummasteltiin etenkin omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd.) toimintaa.
Yksi Postin työtaistelun kuumista perunoista on ollut kysymys siitä, missä vaiheessa omistajaohjausministeri Paatero sai tietää 700 pakettilajittelijan siirtämisestä toisen työehtosopimuksen piiriin.
Kokoomuksen Anna-Kaisa Ikonen tiedusteli eduskunnan kyselytunnilla, miksi työntekijäliitto PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tiesi siirrosta ennen asiasta vastaavaa ministeriä.
Ministeri Paatero toisti eduskunnalle aiemmat väitteensä: 700 pakettilajittelijan sopimuksen siirron tarkka päivämäärä oli Postin papereissa niin epäselvästi, että Paatero käsitti siirtymän tapahtuvan myöhemmin.
– Päivämääräviidakossa, josta julkinen keskustelu on nyt tullut, ymmärrän hyvin että se hämmentää, Paatero myönsi.
Rinne ei kieltänyt neuvotteluihin sekaantumista
Pääministeri Rinteeltä Ikonen tiedusteli, missä määrin Rinne sekaantui eilen päättyneisiin Posti-neuvotteluihin.
Rinne ei kieltänyt keskusteluihin puuttumista.
– Jos maata uhkaa tilanne, jossa vienti pysähtyy, joukkoliikenne on pysähtynyt ja pääministerillä on huoli siitä, mitä lähtee tapahtumaan suomalaisessa yhteiskunnassa, en usko, että kukaan edellyttää, että pääministeri pitää näppinsä eroon tällaisesta tilanteesta, Rinne vastasi.
"Jos näin on ollut, se on tietenkin tarkastelun paikka"
SDP-ministerit Paatero ja Rinne saivat kyselytunnilla kritiikkiä laajemminkin etenkin juuri kokoomuslaisilta.
Kansanedustaja Ben Zyskowicz viittasi puheenvuorossaan IL:n juttuun, joiden mukaan PAU:n Nieminen oli yhteydessä omistajaohjausyksikköön – joskin "enemmän avustajiin ja virkakuntaan kuin Paateroon" – heti saatuaan tiedon pakettilajittelijoiden siirrosta 29. elokuuta.
– Teillä on valtiosihteeri ja kolme erityisavustajaa. Onko teillä niin paljon avustajia, että viesti hukkuu heidän keskinäiseen viestittelyyn, eikä tavoita ministeriä?
Paateron mukaan hän ei ole itse saanut tuolloin puheluita aiheesta. Toistaiseksi ministeri ei tiedä, onko joku muu omistajaohjausyksikössä saanut tietoa heti elokuussa.
– Jos näin on ollut, se on tietenkin tarkastelun paikka, ja tiedonkulkua pitää parantaa, Paatero vastasi.
Kokoomus, kristillisdemokraatit ja Liike Nyt jättivät tänään välikysymyksen omistajaohjaukseen liittyen. Välikysymyksestä keskustellaan eduskunnan täysistunnossa ensi tiistaina ja siitä äänestetään ensi keskiviikkona.