Yhdysvalloissa edustajainhuone on hyväksynyt äänestyksessä lakiesityksen, joka kasvattaisi kansalaisille annettavaa koronaelvytysrahaa jo sovitusta 600 dollarista 2 000:een.
Lue myös: Kongressin koronarahoituspaketti ei kelpaa Trumpille – vaatii kansalaisille annettavaksi 2 000 dollaria "naurettavan alhaisen" 600:n sijaan
Presidentti Donald Trumpin tukema tukirahan kasvatus sai kannatusta myös yli 40 republikaaniedustajalta, kertoo yhdysvaltalaislehti Hill. Esitys hyväksyttiin äänin 275–134. Seuraavaksi esitys etenee republikaanijohtoiseen senaattiin, jossa sen arvellaan kohtaavan voimakasta vastarintaa.
Lue myös: Trump allekirjoitti viimein kongressin hyväksymän 900 miljardin koronaelvytyspaketin
Maan seuraava presidentti, demokraattien Joe Biden on kertonut kannattavansa koronatuen kasvattamista.
Trump oli aiemmin kieltäytynyt allekirjoittamasta suurta koronaelvytyspakettia, koska siinä oli sovittu vain 600 dollarin tuesta kotitalouksille. Trump vaati summan kasvattamista 2 000 dollariin.
Trumpin kieltäytyminen olisi saattanut johtaa liittovaltion sulkemiseen, sillä koronaelvytyspaketti oli kytketty liittovaltion laajempaan rahoituspakettiin.
Maanantaina aamuyöstä Suomen aikaa Trump kuitenkin taipui molemmilta laidoilta tulleen poliittisen paineen alla ja allekirjoitti paketin sen nykyisessä muodossa, jossa kotitaloudet saavat vain 600 dollaria. Nyt senaatin äänestykseen tuleva esitys kuitenkin toisi tähän muutoksen.
Trumpin tahto kumottiin puolustusmäärärahakiistassa
Edustajainhuone myös kumosi saman päivän äänestyksessä äänin 322–87 presidentin veton, jolla väistyvä presidentti Trump oli asettunut vastustamaan puolustusmäärärahojen lakipakettia.
Demokraattien hallitsema edustajainhuone äänesti presidentin veton kumoamisen puolesta, eli myös republikaanit asettuivat laajalti vastustamaan Trumpia asiassa. Trumpin vetoa vastaan äänesti 109 republikaania.
Paketin on saatava taakseen kahden kolmanneksen enemmistö sekä edustajainhuoneessa että senaatissa, jotta presidentin veto voidaan kaataa. Paketti hyväksyttiin molempien puolueiden tuella aiemmin tässä kuussa ennen presidentin vetoa.
Trump muun muassa vastusti sitä, että lakiesitys oli vaihtamassa useilta sotilastukikohdilta nimet, jotka ovat peräisin vuosien 1861–65 sisällissodassa orjuutta puolustaneiden etelävaltioiden kenraaleilta.