Lempääläläinen Eero Lehtinen, Eetu-pellenä tunnetuksi tullut Ideaparkin entinen pormestari, keräilee kuulakärkikyniä, säästölippaita ja kännyköitä. Massiivinen jopa 100 000 kynän kokoelma tarvitsee tilaa jo kokonaisen autotallin verran. Myös säästölippaita on kertynyt useita tuhansia.
– Kuulakärkikyniä minulla on noin 70 000 erilaista. Niitä on varmaan 100 000 kaikkiaan, 66-vuotias Eero Lehtinen kertoo.
– En tiedä, onko tätä määrää kenelläkään muulla.
Eero alkoi kerätä kyniä 1970-luvun puolivälissä. Erityisen mielenkiintoisia hänestä ovat jo unholaan painuneiden yritysten kuulakärkikynät.
Suurimman osan kynistään Eero on saanut lahjoituksina. Kuusi vuotta sitten hän tosin osti ravintola Ohranjyvän tarjoilijan Vilma Turpeisen niin ikään huiman kokoelman, johon kuului noin 30 000 ympäri maailman haalittua kynää.
– Hain Vilman kynät kotiin kahdella isolla peräkärryllisellä, Eero muistelee.
Suunnaton kokoelma säilyy autotallissa, mutta rakkaita kyniä ei suinkaan haudota vain laatikoissa. Eero kiinnittää niitä plyysillä päällystettyihin vanerilevyihin ja suojaa ne pleksillä. Hän haaveilee näyttelystä, jossa kynät pääsisivät kunnolla esille ja katseltaviksi.
– Ihmiset voisivat tulla katsomaan, löytävätkö he oman entisen yrityksensä kynän kokoelmastani, Eero maalailee.
"Vaimoni ymmärtää minua"
Pankin Eetu-pellenä hauskuuttaessaan Eero innostui keräilemään säästölippaita. Erilaisia lippaita on autotalliin kertynyt jo noin 4 500. Kiehtovimmat ja isoimmat hän tosin säilyttää kotinsa suojassa niille omistetussa huoneessa. Mielenkiintoisia lippaita onkin monia.
– On vuodelta 1913 peräisin oleva Pohjoismaiden osakepankin messinkinen talo, joka on tehty pankiksi. Sen numero on 9062. Sitten on vessanpytyn mallinen, jossa pytystä tulee käsi, joka vetää rahan sisään. On painava afrikkalainen patsas, joka syö rahan jonka sille antaa käteen, Lehtinen kertoilee.
Lippaista rakkain on kuitenkin Roope Ankka, joka tuo mieleen pelleajat ja säästöjään ylpeinä pankkiin kiikuttaneet lapset.
Lippaita Eero on löytänyt kirpputoreilta, mutta nyt kokoelmasta vielä uupuvat mallit alkavat olla harvassa. Joitain hienoja menneiden pankkien helmiä hän on saanut myös lahjoituksina. Vaikuttavasta kokoelmasta järjestettiin toissa kesänä näyttely Ideaparkissa.
– Ihmiset kävivät katsomassa pankkeja, ja siellä oli kirja, johon he saivat kirjoittaa muistoja säästölippaistaan, Eero kertoo.
Häntä koskettivat erityisesti tarinat, joissa muisteltiin hänen esittämäänsä Eetu-pelleä.
Lippaiden ja kynien lisäksi Eero keräilee kännyköitä. Niitäkin miehellä on jo noin 1 000, aina 1970-ja -80-lukujen malleista lähtien. Mutta mitä miehen mielitietty tuumaa keräilyvimmasta?
– Vaimoni Marjatta ymmärtää minua – tämmöisessäkin asiassa, Eero huokaa hellyyttä äänessään.
Studio55.fi/Milja Haaksluoto
Imurinmyynnin ennätysmies, pelle ja pormestari – Eeron uskomaton urapolku
Palovammoja ja kärventyneitä kulmakarvoja – Tällainen on äidin ja pojan vauhdikas harrastus
Nuorallakävelijän ja taiteilijan erikoinen elämäntapa: Rakensin romusta matkailukohteen
Kerjäläinen olikin raharikas – Jätti jälkeensä megaomaisuuden
Kuvat: Eero Lehtinen
Onko sinulla tarina kerrottavanasi?
Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.
Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.