Talouspolitiikan arviointineuvoston raportti on tylyä luettavaa, kerta kaikkiaan, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.
Kyseessä ei ole mikä tahansa professorien keskustelukerho, vaan talouspolitiikan arviointineuvosto on perustettu vuonna 2014 tekemään riippumatonta analyysiä laajasti talouden tilasta ja harjoitetusta talouspolitiikasta.
Asiantuntijoiden mukaan hallituksen finanssipolitiikka on ollut liian löysää horjuvassa taloustilanteessa, mutta samaan aikaan hallitus on päättänyt kasvattaa julkisia menoja ilman vastaavaa tulolisäystä.
Hallituksen itselleen asettamaa 75 prosentin työllisyysastetta voi olla vaikea saavuttaa ilman kohdennettuja toimia.
– Merkittävien muutoksen saavuttaminen työllisyydessä näyttää vaativan kohtalaisen suuria ja kohdennettuja politiikkatoimia, raportissa todetaan.
Neuvosto arvioi myös, että ilman hallituskaudella tehtäviä politiikkamuutoksia Suomen julkisen velan suhde bruttokansantuotteeseen saavuttaa 80 prosentin tason seuraavan viidentoista vuoden aikana.
Tämä siis samaan aikaan kun Suomi ikääntyy ennätysvauhtia.
Tyhjää puhetta Säätytalolla
Mutta ei ole mitään, ei siis mitään hätää, jos kuunteli tänään hallituksen puheenjohtajaviisikon kommentteja Säätytalon työllisyysiltakoulun jälkeen. Tosin iltakoulukin oli vain kaksituntinen tapaaminen iltapäivällä.
Tilannekuva, askelmerkit, 30 000 päätösperäistä työpaikkaa, pöydällä paljon toimia, nyt vain lähdetään valikoimaan, rakenteellisia uudistuksia, hallituksella on kaksi suurta tarinaa, työllisyystarina, oikealla uralla ollaan…
Valovoimainen puheenjohtajaviisikko pulputtaa median edessä konsulttikieltä sujuvasti, mutta työllisyyspolitiikassa on toistaiseksi vain vähän villoja. Ainoa käteen jäävä asia oli työministeri Tuula Haataisen (sd.) lupaus ryhtyä perkaamaan työperäisen maahanmuuton lakikiemuroita.
Pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja valtiovarainministeri Katri Kulmunin (kesk.) suosikkisanoja ovat usko ja toivo, kun pikku hiljaa työllisyystoimissa tarvittaisiin tahtoa ja tekoja.
Kyllä, hallitus kaatui joulukuun alussa. Kyllä, seitsemässä työllisyysryhmässä on ajelehdittu ilman painetta ja poliittista ohjausta tähän saakka. Kyllä, sekä hallituksessa että työmarkkinajärjestöissä on ristivetoa, mitkä keinot tepsivät tai käyvät kenellekin.
Ettei kävisi kuin Huittisissa
Kannattaa kuitenkin muistaa, että Marinin hallitusohjelma on täysin sama kuin viime kesäkuussa sovittu. Aikaa on siis ollut.
Hallitus lykkii ratkaisuja ensin kevään kehysriiheen ja sitten elokuun budjettiriiheen. Kahvia ja kampaviineriä kuluu ja kohta onkin kiire, kun työllisyyspäätökset pitäisi viedä myös lakeihin.
Loputtomasti ei voi vedota valmisteluun ja hallituksen alkutaipaleeseen. Jotain tarttis myös tehdä, jottei hallitus ole politiikassaan kuin hullu mies Huittisista – syö enemmän kuin tienaa.