Egyptin armeija tuhosi moskeijaiskussa käytettyjä asevarastoja – kukaan ei ottanut vastuusta hyökkäyksestä

moskeija
Mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskun tekijäksi.
Julkaistu 25.11.2017 04:51

MTV UUTISET–STT–AFP

Egyptin ilmavoimien lentokoneet ovat tuhonneet ajoneuvot, joita käytettiin Siinain niemimaan moskeijaiskussa, kertoo armeijan edustaja Tamer el-Refai. Lisäksi ilmavoimat tuhosi kohteita, jonne oli varastoitu aseita ja ampumatarvikkeita.

– Koneet tuhosivat useita kulkuneuvoja, el-Refai sanoi.

Yli 230 ihmistä sai surmansa ja toistasataa haavoittui, kun asemiehet hyökkäsivät perjantaina moskeijaan kesken muslimien rukoushetken, räjäyttivät pommin ja ampuivat kohti pakoon pyrkineitä ihmisiä. Isku tapahtui lähellä al-Arishin kaupunkia.

Mikään ryhmä ei toistaiseksi ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta Egyptissä ja etenkin Siinain niemimaan pohjoisosissa on viime vuosina ollut levotonta islamististen ääriryhmien takia.

Kohde on tunnettu suufilaisten kohtauspaikkana

Siinain pohjoisosissa iskujen takana on usein ollut äärijärjestö Isisin Egyptin-haara. Se on tappanut iskuissaan Siinailla satoja poliiseja ja sotilaita sekä siviilejä, joiden on väitetty auttaneen viranomaisia. Isisin iskut siviilikohteisiin ovat kuitenkin lisääntyneet. Se on hyökännyt usein esimerkiksi sunnimuslimien suufilaisen suuntauksen harjoittajia sekä kristittyjä vastaan. Isisin jäsenet ovat salafisteja.

Perjantaisen iskun kohde on tunnettu suufilaisten kohtauspaikkana, kertoi heimojohtaja ja puolisotilaallisen beduiiniryhmän johtaja uutistoimisto AFP:lle perjantaina. Uutistoimiston mukaan perjantain iskun uhrien joukossa oli siviilejä ja varusmiehiä.

Hyökkäyksestä tulistunut Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisi julisti perjantaina Egyptiin kolmen päivän suruajan iskun vuoksi. Hän myös uhkasi iskun tekijöitä brutaaleilla vastatoimilla.

– Armeija ja poliisi kostavat iskun ja palauttavat turvallisuuden ja vakauden voimalla hyvin pian, presidentti sanoi puheessaan.

Pohjoisen Siinain tilanteesta on viime vuosina ollut vaikeaa saada tietoa, sillä alue on täydessä mediapimennossa. Mikään media, mukaan lukien valtio-omisteiset tiedotusvälineet, ei ole saanut lupaa päästä alueelle. 

1:16img

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat