Suomalaisyritykset arvioivat hyvän suhdannevaiheen jatkuneen vuodenvaihteessa kaikilla päätoimialoilla, mutta suhdanneodotukset ovat hiipuneet. Tämä selviää EK:n tammikuun suhdannebarometrista.
Tämänhetkistä tilannetta kuvataan kaikilla päätoimialoilla keskimääräistä vahvemmaksi. Heikommin kehittyneellä rakennusalalla kasvu koheni muiden alojen rinnalle.
Teollisuuden piirissä suhdannetilannetta kuvaava saldoluku on edelleen vahva, vaikka se puolittui lokakuun mittauksesta.
Saldoluvun nollakohta tarkoittaa toimialalle tavanomaista tilannetta. Nollan ylittävät lukemat ilmentävät tavallista parempaa tilannetta, miinusmerkkiset luvut taas kertovat heikkenevistä näkymistä.
Esimerkiksi puuteollisuudessa saldoluku on –31 eli huomattavan synkkä. Vielä viime vuoden alussa suhdannetilanne toimialalla oli hyvin vahva, ja saldoluku oli lähes 50.
Apeita lukuja nähtiin myös painoteollisuudessa, joka arvioi nykytilannettaan saldoluvulla –65.
Suhdanneodotukset ovat heikentyneet etenkin teollisuuden ja palvelualojen piirissä. Rakennusalalla odotukset ovat edelleen heikot, mutta parantuneet lokakuun suhdannebarometrista.
Toimialakohtaisesti synkimmät näkymät ovat puu-, paino- ja paperiteollisuudessa.
Rekrytointi kasvun pullonkaula
Rakennusalalla alkuvuoden tilauskantaa kuvaava saldoluku nousi yli keskimääräisen tason, kun taas teollisuudessa tilauskanta painui tavanomaiselle tasolle. Tuotannon ja myynnin kasvuun riittää alkuvuonna uskoa kaikilla päätoimialoilla.
Barometrin mukaan myös henkilöstön määrä tullee jatkamaan iloista kasvuaan rakennus- ja palvelualoilla. Teollisuudessa henkilöstön määrän ei odoteta enää kasvavan.
Rekrytointivaikeudet ovat huomattava ongelma useilla toimialoilla. Yli neljännes barometriin vastanneista yrityksistä katsoi, että työvoiman saatavuus seisoo kasvun esteenä. Kaikkein vaikein rekrytointitilanne on barometrin mukaan rakennusalalla.
EK:n suhdannebarometriin vastasi tammikuussa noin 1 200 yritystä.