Ekosiivouksella koti puhtaaksi: Muista nämä säännöt!

ekosiivous
Kodinsiivoukseen ei välttämättä tarvita edes kemikaaleja – keittiön kaapista saattaa löytyä kaikki tarvittava.Shutterstock
Julkaistu 02.03.2015 06:37

Outi Karilahti

outi.karilahti@mtv.fi

Säästä rahaa siivoamalla ekologisesti. Muutamilla pienillä muutoksilla saat uudistettua koko siivousrutiinisi!

Puhdistusaineet sisältävät runsaasti vahvoja kemikaaleja. Vaikka suuri puhdistusteho toimiikin hyvänä myyntivalttina, kun puhutaan kodin pintojen puhdistamisesta, kannattaa suosia mahdollisimman mietoja aineita. Kun siivoat tarpeeksi usein, eivät tahrat pääse pinttymään pintoihin ja niiden puhdistaminen käy helposti.

Usein kevyeen pintojen pyyhintään tai lattioiden pesuun ei tarvita voimakkaita puhdistusaineita. Pelkkä vesikin voi riittää! Yksittäiset pinttyneet tahrat voi hangata vahvemmilla aineilla pois.

Näillä askeleilla teet siivouksestasi astetta ekologisempaa ja säästät samalla rahaa.

Valitse ympäristömerkittyjä tuotteita

Valitse tuotteita, joiden kyljestä löydät Joutsenmerkin.

Pärjäät kolmella pullolla

Koko kodin puhdistukseen riittää vain kolme tuotetta: käsiastianpesuaine, yleispuhdistusaine ja yksi hapan puhdistusaine.

shutterstock_84220324

Huomaa myös vanhat kunnon keittiöstä löytyvät ihmeaineet: etikka, sooda ja sitruuna, joilla siivous sujuu luonnollisesti.

Aloita miedoimmalla puhdistusaineella

Miedon puhdistusaineen pH- eli happamuusarvo on 6-8. Harkitse aina, tarvitsetko vahvempia puhdistusaineita. Hyvällä puhdistusliinalla monet tahrat katoavat vähällä hankaamisella. Käytä erityisen harkiten kloorattuja desinfiointiaineita, antibakteerisia aineita ja liuottimia sisältäviä aineita. Ne ovat haitallisia sekä terveydelle että ympäristölle.

Vältä hajusteita

Ilmanraikastajat ja wc-raikasteet tuovat hyvän tuoksun kotiin ja peittävät näin ikävät hajut, mutta puhdas koti ei välttämättä tarvitse hajusteita. Muista, että hajusteet ovat vain ylimääräisiä kemikaaleja, joita hengität kodissasi.

Vinkki:

Käännä patterit pienemmälle ennen kuin avaat ikkunat tuuletusta varten. Näin minimoit sähkönkulutuksen.

Käytä vain yhtä ainetta kerrallaan

Eri aineet voivat reagoida vaarallisesti keskenään. Älä siis sekoita omia cocktailejasi. Esimerkiksi klooripitoinen puhdistusaine ja wc-puhdistusaine voivat vapauttaa klooria. Samoin saunanlauteiden pesussa ei tulisi käyttää klooria – se imeytyy puuhun ja saunaa lämmittäessä vapautuu ilmaan.

Allerginen: valitse sopivat aineet

Jos olet allerginen, valitse hajusteeton, väriaineeton ja allergisille suositeltu aine. Pesuaineiden valikoima on hyvin kattava ja allerginen löytää paljon vaihtoehtoja lähikaupankin hyllystä. Jos et kaipaa pesuaineiltasi tuoksua, valitse silloinkin hajusteeton vaihtoehto. Kaikkien kodin puhdistusaineiden ei tarvitsekaan tuoksua.

Suosi laadukkaita siivousvälineitä

Satsaa laadukkaisiin mikrokuituliinoihin ja -moppeihin. Niiden hankausteho on hyvä ja niiden kanssa ei välttämättä tarvita edes pesuaineita. Kun valitset laadukkaita ja pitkäikäisiä tuotteita, voit käyttää niitä vuosikausia. Heikompilaatuiset välineet voi joutua uusimaan usein.

15556122

Mikrokuituiset puhdistusvälineet ovat myös pitkäikäisiä ja ne voi myös aina pestä pesukoneessa puhtaiksi. Kertakäyttöiset liinat kannattaa suosiolla jättää kaupan hyllylle. 

Käytä tiivisteitä

Säästät rahaa, kun ostat pesuaineesi tiivisteinä ja täyttöpakkauksina mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi käsisaippuaa löytyy usein täyttöpakkauksena. Tarvitsetko aina uutta pumppuannostelijaa?

Säästä pakkausmateriaalissa

Jos haluat valita mahdollisimman vähämuovisen vaihtoehdon, tarkkaile pakkausten kokoa ja materiaalia. Mitä vähemmän muovia pakkauksessa on käytetty, sitä ekologisemmasta pakkauksesta on kyse. Valitse siis mahdollisimman vähän pakattu tuote. Huomioi kuitenkin myös se, onko pakkaus kierrätyskelpoinen.

Hävitä vanhentuneet aineet

Usein siivousaineet säilyvät vuosia. Kuitenkin esimerkiksi nestemäinen, klooripitoinen puhdistusaine säilyy puolesta vuodesta vuoteen. Hävitä vanhentuneet tuotteet pakkauksen kyljessä olevien ohjeiden mukaan.

Älä päästä likavesiä vesistöön

Pesuvettä ei kannata laskea kuin tarpeen mukaan – mieluummin hieman liian vähän kuin liian paljon. Kaada likavedet viemäriin, älä ainakaan pihapusikkoon.

Lähteet: Martat.fi, Siivous.info

Tuoreimmat aiheesta

Siivous