Tarjoa vanhemmille pieni hengähdystauko ja vie lapsenlapsesi satumaiselle matkalle Ruotsiin. Jo niinkin lähellä kuin Tukholman ympäristössä voi lyhyelläkin matkalla kokea hurmaavia elämyksiä.
Pelkkä Tukholman-risteilykin on jo itsessään lapselle elämys, mutta myös maista löytää paljon ihania kohteita, joissa perheen pienimmät varmasti viihtyvät miniloman aikana. Junibackenin taianomainen maailma ei vaadi kielen osaamista, vaan Satutorilla temmeltävät lapset niin Ruotsista, Suomesta kuin esimerkiksi Venäjältäkin. Museon huippukohdassa eli Satujunassa on kuitenkin mahdollista saada selostus suomeksi.
Juna on lumoava kokemus monen sukupolven edustajille, sillä vanhemmat voivat ihailla aidon oloista vanhanajan maisemaa ja nuoremmat tuttujen satujen eloon heräämistä. Kaikki taloista, nukkien vaatteista ja puiden tuhansista lehdistä lähtien on käsityönä tehtyä, ja itse Astrid Lindgren on valvonut jokaista yksityiskohtaa tarkasti.
Parasta Junibackenissa on se, että tässä museossa saa, Satujunaa lukuun ottamatta, koskea ja kokeilla. Talossa voi kiipeillä ja tehdä vaikkapa piparipalapeliä sekä kolistella pannuilla ja padoilla. Lisäksi on mahdollista seurata teatteriesitystä monta kertaa päivässä. Huikopalaa saa Junibackenin kahvilassa, jonka herkkupöytää syö jo silmillään.
Sigtuna on säilyttänyt vanhanaikaisuutensa
Jos Tukholma ympäristöön haluaa perehtyä tarkemmin, kannattaa siellä viettää yksi tai kaksi yötä. Esimerkiksi Ruotsin vanhin kaupunki Sigtuna on vain reilun tunnin matkan päässä Tukholmasta, ja sinne pääsee sujuvasti paikallisjunalla ja -bussilla, jotka kuuluvat Tukholma-kortin hintaan.
Sigtunassa tuntuu siltä kuin kaikki Junibackenissa nähty heräisi yllättäen eloon. Kadut ovat pieniä ja idyllisiä ja talot kuin suoraan vanhan ajan kuvakirjoista. Täti Ruskean kahvilassa on pihapiiri kuin Mauri Kunnaksen Koiramäellä konsanaan.
Jos paikalle sattuu kesän viikinkimarkkinoiden aikaan, voi kuvitella joutuneensa aikamatkalle. Sigtunan pitkän historian vuoksi ei ole myöskään kummallista, että luun kappaleita tai riimukiviä löytyy yhden sun toisenkin talon pihalta. Kaupungissa on myös lukuisia kirkkoja ja vanha raatihuone.
Sigtunasta pääsee niin ikään reilussa tunnissa Uppsalaan, joka tunnetaan Pekka Töpöhäntä -kaupunkina. Kuuluisa kissapoika on saanut kaupunkiin oman talon, jossa lapset voivat touhuta kirjoista tutuissa kulisseissa. Lisäksi Uppsala järjestää Pekka Töpöhäntä -kaupunkikierroksia.
Jos laivamatka takaisin tuntuu liian pitkältä, Uppsalasta pääsee alle 20 minuutissa Arlandan lentokentälle, josta paluulento Suomeen vie vain tunnin verran.
Studio55/Nina Talmén