Pradan laukun harrastelijakeräilijä Elisa Tikkanen löysi tori.fistä. Laukkua hän ei hankkinut itselleen, vaan jälleenmyyntiin; siitä on tarjottu jo 170 euroa.
– Minulla on noin 600 laukkua, suurimman osan mieluiten myisin pois, Tikkanen sanoo.
Vanhojen tavaroiden arvosta keskusteltiin Huomenta Suomessa 30.10.2017.
Laukun aitoudesta on vaikeaa varmistua, koska kopioita on liikkeellä paljon. Tikkanen yrittää esimerkiksi etsiä löytämiään tavaroita vastaavia esineitä netistä luotettavilta sivuilta.
– Nykyään täytyy olla tosi varovainen, kun ostaa. Kirppikset ovat pahoja, koska ihmiset käyvät paljon Aasiassa ja sieltä tulee valtavat määrät (tavaraa), antiikin keräilijä Oliver Backman sanoo.
Artekin huonekaluja jätelavalta
Mistä tavara-aarteen sitten voisi löytää? Melkein mistä vain – esimerkiksi perinnöksi saadut, vanhat vaatteet kannattaa itse käydä läpi tarkasti. 1990-luvulla keräilyn aloittanut Tikkanen löysi aikoinaan Hietalahden kirpputorilta muotoilija Kaj Franckin töitä 50 pennillä. Jätelavalta hän on löytänyt Artekin huonekaluja.
– Viimeisintä, minkä löysin, en kyllä tunnistanut. Häpeäkseni täytyy sanoa, etten tiennyt suunnittelijasta nimeltä Årnäs mitään. Löysin tuolin, joka minusta oli kivan näköinen, ja kokeilin, että siinä on vielä hyvä istua. Laitoin tuolista kuvan Facebookiin ja kaverini sanoivat, että se on Årnäsin tuoli, Tikkanen sanoi.
Tuolin restaurointi vei paljon rahaa, mutta Årnäs-tuoli maksaa uutena 3500 euroa. Uusi on kuitenkin eri asia kuin vanha, ja tuotannon myötä vanhojen esineiden arvo yleensä nousee, Oliver Backman muistuttaa.
– Kun verhoilija toi tuolin minulle kotiin, hän sanoi, että tässä on sulla nyt viiden tonnin tuoli. En tiedä, onko se ihan totta, Tikkanen sanoo.
Arvo on kuitenkin eri asia kuin hinta, jonka joku suostuu tuolista maksamaan.
Millaisen esineen arvo nousee? Mikä on paras paikka löytää esineitä? Entä minkä hintainen on tämä alla oleva pieni pussukka, jonka Tikkanen löysi kahdella eurolla kierrätyskeskuksesta? Katso video ylhäältä!
***
6:34