90-vuotiaan kuningatar Elisabet II on tällä hetkellä suosionsa huipulla, mutta 1990-luvulla monarkia ei nauttinut kansan arvostusta.
Britannian kuningatar Elisabet II syntyi Lontoossa 21. huhtikuuta 1926. Kuningatar täyttää tänään 90 vuotta. Elisabet on ollut kuningattarena vuodesta 1952 alkaen eli yli 63 vuotta.
Edustustehtävät alkoivat nuorella prinsessalla jo varhain. Ensimmäisen radiopuheensa Elisabet piti 14-vuotiaana vuonna 1940 toisen maailmansodan aikaan. Hän osoitti puheensa evakuoiduille lapsille.
Viisi vuotta myöhemmin kuningatar osallistui asepalvelukseen ja hänet koulutettiin autonkuljettajaksi. Kuningattareksi Elisabet II nousi 26-vuotiaana vuonna 1952, kun hänen isänsä kuningas Yrjö VI menehtyi.
Hallituskautensa aikana Elisabet ei ole pysynyt toimettomana. Hän on historian eniten matkustellut monarkki, joka on vieraillut 116 maassa.
Hän myös tukee satoja hyväntekeväisyysjärjestöjä. Elisabet osallistuu yhä useihin tapahtumiin vuoden aikana.
Perinteinen, mutta kykenevä muutokseen
Kuningatar Elisabet II on hyvin perinteinen johtaja, mutta samalla hän on myös kykenevä muutokseen.
Hänen hallitsija-aikanaan kuninkaallinen perhe on alkanut maksaa veroja vuodesta 1992 alkaen, jolloin Elisabet tarkasti perheen raha-asiat. Hän myös avasi Buckinghamin palatsin yleisölle.
Elisabet on ensimmäinen brittiläinen hallitsija, joka on vieraillut Kiinassa (1986) ja Moskovan Punaisella torilla (1994). Hän on vieraillut erilaisissa uskonnollisissa pyhätöissä, kuten moskeijoissa, hindutemppeleissä ja Vatikaanissa.
Vuonna 2011 kuningatar hyväksyi muutokset perimisjärjestyslakiin. Näin ollen esikoisena syntynyt tytär on perimisjärjestyksessä ennen myöhemmin syntynyttä veljeä.
Henkilökohtainen elämä
Kuningatar avioitui prinssi Philipin kanssa vuonna 1947. Heidän ensimmäinen lapsensa, Walesin prinssi Charles syntyi vuonna 1948.
Kaikkiaan pariskunta sai neljä lasta: Charles, Anne, Andrew ja Edward.
Elisabeth ja Philip muuttivat kruunajaisten jälkeen Buckinghamin palatsiin, mutta heidän uskotaan asuvan pääasiassa Windsorin linnassa.
1990-luku ja Annus Horribilis
Vuotta 1992 Elisabeth on kutsunut ”Annus Horribilikseksi”.
Tuona vuonna hänen poikansa Yorkin herttua Andrew’n ja Sarah Fergusonin avioliitto päättyi eroon. Samana vuonna myös hänen tyttärensä prinsessa Anne erosi miehestään.
Vuosi jatkui prinsessa Dianan julkaisemalla paljastuskirjalla, joka ryvetti hovin mainetta. Diana ja Charles olivat muuttaneet erilleen jo aiemmin. Taustalla oli sotkuinen ero. Parin virallinen avioero astui voimaan 1996.
Kamalan vuoden 1992 kruunasi tulipalo Windsorin linnassa, joka tuhosi arvokkaita esineitä.
Vuonna 1997 Diana kuoli auto-onnettomuudessa. Seuraavana päivänä onnettomuudesta Dianan ja Charlesin pojat, prinssit William ja Harry halusivat mennä kirkkoon.
Tämä jälkeen Elisabet suojeli miehensä kanssa pojanpoikiaan medialta viiden päivän ajan, jotta he voisivat tehdä surutyötä rauhassa.
Kuninkaallinen perhe sai osakseen yleisön paheksuntaa, sillä he eivät laskeneet Buckinghamin palatsin lippua puolitankoon. Kuningatar sai paljon kritiikkiä tavasta, jolla hän kohteli Dianaa.
Elisabet kertoi televisiolähetyksessä päivää ennen Dianan hautajaisia ihailustaan Dianaa kohtaan ja tunteistaan kahden prinssin isoäitinä.
Kuningatar kieltäytyi vuosien ajan tunnustamasta poikansa uutta puolisoa Camilla Parker-Bowlesia. Pari avioitui vuonna 2005, minkä jälkeen kuningattaren suhtautuminen on ollut suopeampaa.
Suosio huipussaan
Kuningatar on tällä hetkellä Britannian pisimmän ajan palvellut monarkki. Hän on ollut hallitsijana yli 63 vuotta.
Elisabet nauttii myös suuremmasta suosiosta kuin koskaan aiemmin. Uusimpien gallupien mukaan 70 prosenttia kansasta toivoo, että hän pysyisi hallitsijana niin pitkään kuin mahdollista.
Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen avioliiton myötä monarkia on noussut uuteen kukoistukseen. Parin lapset pikkuprinsessa Charlotte ja prinssi George ovat kansan suosiossa ja isoisoäitinsä silmäteriä.