Sähköautovalmistajan toimitusjohtaja joutuu vastaamaan syytteisiin, joiden taustalla on hänen elokuinen twiittinsä.
Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoita valvova SEC on päättänyt nostaa syytteen Teslan toimitusjohtajaa Elon Muskia vastaan, uutisoi CNBC. Teslaa lähellä olevien sisäpiirilähteiden mukaan yhtiö oli valmistautunut siihen, että myös sitä tultaisiin syyttämään, mutta virallisissa dokumenteissa ainoa syytetty on Musk.
Katso pääkuvan videolta, kuinka Elon Musk poltteli pilveä ja käytti liekinheitintä suorassa lähetyksessä.
SEC:n mukaan Musk syyllistyi väärien ja harhaanjohtavien lausuntojen antamiseen ilmoittaessaan elokuussa vetävänsä yhtiön pois pörssistä 420 dollarin osakehintaan. Se olisi vaatinut toteutuessaan kymmenien miljardien dollarien rahoituksen, jonka Musk sanoi olevan jo hoidossa. Näin ei kuitenkaan ollut.
Mikäli Musk todetaan myöhemmin syylliseksi, tulee SEC vaatimaan, ettei hän saa enää johtaa julkisesti noteerattua yhtiötä.
– Julkisen osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajalla ja toimitusjohtajalla on merkittäviä vastuita osakkeenomistajia kohtaan, muistuttaa SEC:n Stephanie Avakian.
Huolimatta siitä, onko lausunnot esitetty perinteisin menetelmin tai esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kuten Musk on tehnyt, on hän vastuussa niiden paikkansapitävyydestä ja tarkkuudesta.
SEC:n syytökset perustuvat yhdeksään yksityiskohtaan, joista merkittävin on se, ettei Musk ollut sopinut rahoituksesta pörssistä vetäytytymisen mahdollistamiseksi, vaikka olikin käynyt neuvotteluja saudiarabialaisen rahaston kanssa. Hän ei ollut myöskään ilmoittanut aikeistaan viranomaisille.
Jopa Teslan sijoittajasuhteista vastaava johtaja, jonka siis tulisi olla perillä tällaisista suunnitelmista, yllättyi Muskin twiitistä ja lähetti yhtiön henkilöstöpäällikölle välittömästi tekstiviestin kysyen ilmoituksen laillisuudesta.
Osakehinta oli viittaus kannabiskulttuuriin
Elon Musk itse pitää SEC:n syytöksiä perusteettomina. Hän kertoo CNBC:lle olevansa surullinen ja pettyneensä viranomaisten toimiin.
– Olen aina toiminut totuuden, läpinäkyvyyden ja sijoittajien puolesta. Rehellisyys on arvoistani suurin, ja faktat tulevat osoittamaan, etten ole vaarantanut sitä millään tavoin.
Tapa, jolla Musk päätyi nimenomaan 420 dollarin osakehintaan on vähintäänkin mielenkiintoinen. Hän päätti lisätä todelliseen osakehintaan noin 20 prosenttia ekstraa, minkä hän sanoi uskoneensa olleen tavanomainen käytäntö. Tällä matematiikalla hän päätyi 419 dollariin, mutta päätti pyöristää sen ylöspäin tietäen sen olevan viittaus kannabiskulttuuriin.
– En kuitenkaan ollut pilvessä tuolloin. Ruoho ei tee hyvää tuottavuudelle, Musk sanoi New York Timesin haastattelussa.