Helsingin olympialaisten kolminkertainen kultamitalisti Emil Zatopek haudattiin keskiviikkona Prahassa. Hillitty seremonia kokosi Tshekin pääkaupunkiin lukuisia poliitikkoja, diplomaatteja ja urheilun sekä olympialiikkeen päättäjiä. Zatopek kuoli 21. marraskuuta 78-vuotiaana.
Hautajaisissa korostui Zatopekin rooli olympialiikkeen ihanteiden tukijana. Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch antoi Zatopekille KOK:n korkeimman kunniamerkin, Pierre de Coubertin -mitalin. Lisäksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton puheenjohtaja Lamine Diack antoi Zatopekille postuumisti liiton kultaisen kunniamerkin.
- Kaikki Helsingin stadionin 60 000 katsojaa huusivat Zatopekin nimeä, kun hän tuli maratonilta voittajana maaliin. Sillä hetkellä ymmärsin olympiahengen merkityksen, Samaranch muisteli. KOK:n johtajan mukaan Zatopek oli kaikkien sukupolvien legenda.
Zatopek voitti Helsingissä 5 000, 10 000 metrin ja maratonin kultamitalit. Kukaan muu kestävyysjuoksija ei ole pystynyt vastaavaan saavutukseen. Lisäksi Zatopek juoksi joka matkalla olympiaennätyksen. Jo ennen Helsingin kolmea voittoaan Zatopek oli juossut olympiakultaa 10 000 metrillä vuoden 1948 olympialaisissa Lontoossa. Samat kisat toivat hänelle myös 5 000 metrin hopean.
- Hän rakasti urheilua ja hänellä oli vahva voittamisen halu, Suomen olympiakomiteaa ja Suomen urheiluliittoa hautajaisissa edustanut Lasse Viren kertoi. Viren on Zatopekin tavoin nelinkertainen olympiavoittaja. Hän voitti 5 000 ja 10 000 metriä sekä Munchenissä 1972 että Montrealissa 1976.
Henkilökohtaisimmat hyvästit "Satu-Pekalle" jätti hänen vaimonsa Dana Zatopkova. Hän istui seremonioiden eturivissä liikuttuneena, lukuisten kukkalaitteiden ympäröimänä. Emil Zatopek ja hänen vaimonsa olivat syntyneet samana päivänä 19. syyskuuta 1922. He menivät naimisiin yhteisenä syntymäpäivänään vuonna 1948. Heistä tuli myös olympialaisten historiassa ensimmäinen aviopari, joka voitti olympialaisen kultamitalin samana päivänä. Dana Zatopkovan kultalaji oli keihäänheitto. Dana Zatopkova toivoi, että hänen miestään ei haudattaisi valtiollisin menoin.
Keskiviikon seremoniasta puuttui Tshekin korkein valtiollinen johto, koska presidentti Vaclav Havel joutui jäämään pois sairauden takia. Arkunkantajien joukossa oli muun muassa keihäänheiton kolminkertainen olympiavoittaja Jan Zelezny.
(MTV3)