Energiateollisuuden asiantuntija: Nord Stream -putkien korjaaminen on nykytilanteessa hyvin vaikeaa

1:34imgKatso myös: Tällaisia ilmastovaikutuksia Nord Stream -vuodolla on: "Vastaa suunnilleen Suomen vuotuisia metaanipäästöjä"
Julkaistu 03.10.2022 16:59

MTV UUTISET – STT

Suomenlahden merivartiostolta ei ole pyydetty apua putkien vaurioiden tutkimiseen. Aluetta voitaisiin tutkia esimerkiksi miehittämättömillä sukellusroboteilla.

Syyskuun lopussa vaurioituneiden Nord Stream -kaasuputkien korjaus tulee olemaan hyvin vaikea, ellei jopa mahdoton projekti. Näin arvioi Energiateollisuuden energiamarkkinoiden asiantuntija Heikki Lindfors.

Kaasuputkien korjaamisessa on tärkeää selvittää, onko niiden sisälle joutunut merivettä, Lindfors kertoo STT:lle.

– Jos putkeen on päässyt kauttaaltaan merivettä sisään, se pitää ensin tyhjentää, puhdistaa ja kaikki putkeen päätynyt ylimääräinen aines pitää poistaa, Lindfors sanoo.

Nykyiset talouspakotteet ja valtioiden kiristyneet suhteet vaikeuttavat Lindforsin mukaan mahdollisia korjaustöitä entisestään, varsinkin jos korjaukset pitää tehdä Saksan ja Venäjän yhteistyönä.

– Kyllä tämä nykyinen poliittinen tilanne tekee putkien korjaamisesta todella vaikeaa, ellei jopa täysin mahdotonta, Lindfors sanoo.

Molemmissa Nord Stream -kaasuputkissa havaittiin useita vuotoja viikko sitten Bornholmin saaren lähellä Tanskan ja Ruotsin merialueella.

Yhteensä neljästä vuotopaikasta levisi maakaasua ympäristöön. Kaasuvuotojen arvioitiin päättyneen sunnuntaina.

Vaurioita voitaisiin tutkia viistokaikuluotaimella ja sukellusroboteilla

Ennen kuin vaurioituneita kaasuputkia voidaan korjata, niiden vuotopaikat pitää tutkia. Lindforsin mukaan putkia tutkimalla saatetaan esimerkiksi selvittää, mikä aiheutti vuodot.

– Aiheuttivatko vuodot esimerkiksi putken pinnassa olevat räjähteet, vai oliko kyseessä jonkinlainen törmäys? Kun tämä on voitu arvioida, pystytään tekemään johtopäätöksiä, Lindfors sanoo.

Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Mikko Hirvi arvioi, että mahdolliset putkien tutkimukset saatetaan tehdä viistokaikuluotaimella ja miehittämättömillä sukellusroboteilla. Hän kuitenkin painottaa, että hänen arvionsa ovat vain spekulointia.

– Merivartiosto ei ole sidoksissa asiaan liittyviin operaatioihin millään tavalla, eikä meille ole esitetty avustuspyyntöjä, Hirvi sanoo.

Viistokaikuluotaimella voitaisiin saada Hirven mukaan yleisnäkymä ja valokuvia veden alla olevista kaasuputkista.

Sen sijaan miehittämättömillä sukellusroboteilla voitaisiin kuvata tarkempaa videokuvaa hajonneista putkista. Jotkut robotit pystyvät Hirven mukaan jopa työtehtäviin, kuten venttiilien vääntämiseen veden alla.

Jos putkia aiotaan tässä vaiheessa vain kuvata ja tutkia, paikalle ei Hirven arvion mukaan todennäköisesti lähetetä ihmissukeltajia.

Hirvi ei osaa sanoa, voidaanko tutkimuksissa selvittää kaasuvuotojen syy.

– Riippuu paljon siitä, kuinka paljon putkesta on jäljellä.

"Tilanne Suomen merialueella ei ole muuttunut"

Mahdolliset kaasuputkien korjaukset ovat Energiateollisuuden Lindforsin mukaan Nord Stream -yhtiön vastuulla. Yksi sen pääomistajista on Venäjän valtion kaasuyhtiö Gazprom.

– Sekä Nord Stream että Gazprom ovat tiedottaneet tähän mennessä hyvin vähän mistään jatkotoimenpiteistä, Lindfors sanoo.

Myös Suomenlahden merivartioston apulaiskomentaja Hirvi muistuttaa, että Nord Streamin kaasuputket ovat yksityistä omaisuutta. Hän ei halua kommentoida kaasuputkien mahdollista korjaamista tarkemmin STT:lle.

Suomenlahden merivartiosto on lisännyt omaa valvontaansa Hirven mukaan jo keväästä lähtien sen jälkeen, kun turvallisuustilanne muuttui.

– Tilanne Suomen merialueella ei ole muuttunut, Hirvi sanoo.

Lue myös: USU: Jyrki Katainen sanoo Nord Stream -kaasuputken rakentamisen olleen virhe

Tuoreimmat aiheesta

Nord Stream