Euroviisut huipentuivat viikonloppuna Ukrainan voittoon.
Italian Torinossa järjestetyt Euroviisut huipentuivat odotetusti Ukrainan voittoon. Ylivoimainen ennakkosuosikki Kalush Orchestra sai finaalissa hurjan äänisaaliin 631 pisteellä, joista jopa 439 tuli yleisöltä.
Yhtä paljon yleisöääniä ei ole saanut yksikään maa aiemmin. Maksimimäärä yleisöpisteitä on 468.
– Tämä voitto on jokaiselle ukrainalaiselle. Slava Ukraini (kunnia Ukrainalle), yhtyeen keulakuva Oleh Psjuk huudahti Torinon viisulavalla.
Ukrainankielinen voittokappale Stefania on hiphopia ja ukrainalaista kansanmusiikkia yhdistelevä kappale, joka on kirjoitettu Psjukin äidille. Laulu on saanut uusia merkityksiä Ukrainan sodan myötä, ja siitä on yhtyeen mukaan tullut sodan tunnuslaulu.
Psjuk kiitti yleisöä Ukrainan tukemisesta. Voittajan mediatilaisuudessa Psjuk sanoi, että voitto on Ukrainalle erittäin tärkeä juuri nyt.
– Ukrainalaista kulttuuria vastaan on hyökätty, ja olemme täällä osoittamassa, että ukrainalainen kulttuuri ja musiikki ovat elossa.
Ukraina on jo entuudestaan menestynyt viisumaa ja voittanut kilpailun kahdesti. Jälkimmäinen tuli vuonna 2016 Jamalan kappaleella 1944, joka kertoi Stalinin vainoista Krimin niemimaalla. Nyt Euroviisut voitti ensimmäistä kertaa rap-kappale.
Voittajamaa saa kunnian isännöidä seuraavan vuoden Eurovision laulukilpailua. Kalush Orchestra uskoo, että kilpailu järjestetään Ukrainassa.
– Olen varma, että ensi vuonna Ukraina on iloinen isännöidessään Eurooppaa, uudessa, yhtenäisessä ja iloisessa Ukrainassa, Psjuk sanoi.
"Auttakaa Azovstalia"
Ukraina voitti odotetusti vuoden 2022 Euroviisut.AFP / Lehtikuva
Finaalissa esiintymisen jälkeen Psjuk vetosi yleisöön poikkeuksellisella tavalla, vaikka Euroviisuissa poliittiset kannanotot eivät ole sallittuja.
– Pyydän teitä kaikkia, auttakaa Ukrainaa, Mariupolia, auttakaa Azovstalia. Heti, Psjuk sanoi.
Lehdistötilaisuudessa Psjuk sanoi, että Mariupolissa on noin tuhat sotilasta saarrettuna Azovstalin terästehtaalla ja Ukraina tarvitsee apua heidän vapauttamiseksi.
– Jos sen hintana olisi kisasta hylkääminen, olisin valmis maksamaan sen hinnan vain auttaakseni ihmisiä, Psjuk sanoi esityksen jälkeisestä puheestaan.
Kuuden miehen yhtye oli saanut erityisluvan poistua maasta Torinon viisuihin, sillä sodan takia 18–60-vuotiaat miehet eivät saa poistua Ukrainasta. Erityislupa päättyy maanantaina, ja yhtye palaa takaisin kotimaahansa.
– En ole varma, mitä aion tehdä, koska tämä on ensimmäinen kerta, kun voitan Euroviisut, Psjuk vitsaili.
– Mutta kuten jokainen ukrainalainen, olemme valmiita taistelemaan niin paljon kuin pystymme, loppuun asti.
Finaaliin pääsy oli The Rasmukselle kunnia
Suomi sijoittui finaalissa sijalle 21.STELLA Pictures / Splash News
Suomen edustaja The Rasmus jäi kappaleellaan Jezebel finaalissa sijalle 21. Vedonlyöjät olivat veikanneet Suomen sijoittuvan noin 15 parhaan maan joukkoon.
Suomi sai yhteensä 38 pistettä, joista yleisöltä tuli 26. Kansallisista ammattilaisraadeista Suomelle pisteitä antoivat Viro (5), Serbia (6) ja Italia (1).
– Jo finaaliin pääseminen oli meille ilo ja kunnia, joten sijoituksesta ei todellakaan tarvitse olla pettynyt! Olemme onnellisia voittajan puolesta, ja koska me saimme kokea koko tämän mahtavan reissun, voi sanoa, että hyvin kävi, The Rasmus kommentoi tiedotteessa.
Sunnuntaina julkaistujen tulosten mukaan The Rasmus sijoittui torstain semifinaalissa seitsemänneksi, kun kymmenen maata jatkoi finaaliin.
Finaalissa neljä parasta maata olivat kaikki ennakkosuosikkeja, mutta toiseksi tullut Britannia jäi jopa 165 pisteellä Ukrainan taakse. Toinen, kolmas ja neljäs sija olivat pisteillään erittäin liki toisiaan. Kolmanneksi nousi Espanja ja neljänneksi Ruotsi.
Yhteensä viisufinaalissa kilpaili 25 maata. Euroviisut järjestettiin nyt 66. kerran.