Euroopan unionin alueelle saapui viime kuussa ennätyksellisen paljon siirtolaisia.
Viime kuussa EU-alueelle saapui 107 500 siirtolaista. Edellinen saapumisennätys oli kesäkuulta, jolloin EU-rajan ylitti 70 000 siirtolaista.
EU:n rajavalvontavirasto Frontex kuvailee tilannetta siirtolaiskriisiksi ja eurooppalaiseksi hätätilanteeksi, joka edellyttää toimia kaikilta unionimailta.
Kuluvan vuoden aikana EU-alueelle on saapunut jo liki 340 000 siirtolaista, suurin osa heistä Välimeren yli. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan ainakin 2440 ihmistä on kuollut tänä vuonna yrittäessään ylittää Välimerta.
Levottomuudet muun muassa Syyriassa, Afganistanissa ja Irakissa ovat lisänneet pakoon lähtevien määrää. YK:n pakolaisjärjestön arvion mukaan Eurooppaan saapujien määrä tulee lähitulevaisuudessa vain kasvamaan.
Saksa tavoitelluin päämäärämaa
Siirtolaisten saapuminen vaikuttaa erityisesti Välimeren rannikon maihin kuten Kreikkaan, jonka rannikolle on saapunut tänä vuonna noin 160 000 ihmistä.
Velkakriisissä kamppailevalla maalla ei ole resursseja hoitaa kriisiä yksin ja se on useaan otteeseen vaatinut lisää apua EU:lta.
Tiistaina Kreikan Kosin saarella puhkesi yhteenottoja poliisin ja saarelle saapuneiden siirtolaisten välille.
Kolmasosa Eurooppaan pyrkivistä siirtolaisista tähtää Saksaan. Saksa odottaa saavansa tänä vuonna jopa 750 000 turvapaikkahakemusta.
YK:n pakolaisjohtaja Antonio Guterres vaati tiistaina EU-maita jakamaan vastuuta siirtolaisten vastaanottamisesta tasaisemmin. Guterresin mukaan ei ole kestävä ratkaisu, että Saksa ja sen ohella Ruotsi ottavat vastaan valtaosan Eurooppaan pyrkijöistä.