Ranskassa tulosennusteen mukaan presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat riippumaton keskustalainen Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen.
Vaalien ensikertalainen ja konkari
Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella kohtaavat riippumaton keskustalainen Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen.
Emmanuel Macron, 39.
-investointipankkiiri, joka nousi vuonna 2014 presidentti Francois Hollanden neuvonantajasta talousministeriksi ja ajoi muun muassa läpi kauppojen sunnuntaiaukiolon.
- erosi hallituksesta 2016 perustettuaan oman keskustalaisen En Marche (Liikkeelle) -liikkeen. Macron ei ole koskaan aiemmin ollut ehdolla vaaleissa.
- naimisissa 20 vuotta itseään vanhemman, entisen opettajansa Brigitte Trogneux'n kanssa.
- haluaa muun muassa siirtymistä hiilestä uusiutuvaan energiaan ja yritysverotuksen selkeää alentamista.
Marine Le Pen, 48.
- oikeustieteellisen koulutuksen saanut Le Pen on ollut europarlamentaarikko vuodesta 2004.
- nousi Kansallisen rintaman johtoon 2011. Oli presidenttiehdokkaana myös vuoden 2012 vaaleissa.
- kahdesti eronnut, kolme lasta.
- haluaa kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä ja karkottaa laittomasti maassa olevat. Puhunut Ranskan islamilaistumista sekä EU:n Venäjä-pakotteita vastaan.
Ipsos-tutkimuslaitoksen osittaiseen ääntenlaskuun perustuvan ennusteen mukaan Macron saisi äänistä 23,7 prosenttia ja Le Pen 21,7.
Keskusta-oikeiston Francois Fillon ja laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon olisivat molemmat saamassa runsaan 19 prosentin kannatuksen.
Virallisten tulosten odotetaan valmistuvan puolenyön jälkeen.
Ensimmäistä kierrosta edeltäneiden mielipidekyselyjen mukaan Le Pen häviäisi toisella kierroksella Macronille. Toinen, ratkaiseva äänestyskierros järjestetään kahden viikon päästä 7. toukokuuta.
Ensimmäisen kierroksen äänestysvilkkauden on ennustettu nousevan noin 80 prosenttiin. Vaalit saivat myös ulkomailla asuvat ranskalaiset liikkeelle sankoin joukoin. Pitkistä jonoista kerrottiin Ranskan suurlähetystöissä muun muassa Lontoossa, Montrealissa ja Tel Avivissa.
Kaikkiaan äänioikeutettuja on liki 47 miljoonaa.
Le Penin voitto voisi horjuttaa EU:ta
Le Pen on kampanjoinut EU-vastaisuudella. Hän haluaa neuvotella uudelleen Ranskan jäsenyysehtoja ja on uhannut EU-erolla, jos parannuksia ei saada.
Ranskan presidenttivalinnalla on väliä koko Euroopalle, sillä maa on EU:n toiseksi suurin talous sekä merkittävä sotilaallinen ja diplomaattinen voima. EU:ta vastustavan ehdokkaan voitto saattaisi tietää vaikeita aikoja unionille, jonka niskassa ovat monimutkaiset brexit-neuvottelut. Vaalituloksella on vaikutuksia myös esimerkiksi osakemarkkinoihin.
Vaaleissa tiukat turvatoimet
Vaalien turvatoimet ovat olleet poikkeuksellisen tiukat, eikä vakavista välikohtauksista ole kerrottu. Äänestämistä on turvannut noin 50 000 poliisia ja 7 000 sotilasta.
Ranskassa on ollut voimassa poikkeustila jo lähes puolitoista vuotta terrori-iskujen takia. Iskujen ketju alkoi tammikuussa 2015, kun satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen hyökättiin.
Saman vuoden marraskuussa 130 ihmistä sai surmansa terrori-iskuissa Pariisissa, minkä jälkeen poikkeustila otettiin käyttöön. Viime vuoden heinäkuussa Nizzan rekkaiskussa kuoli 86 ihmistä.
Vaaleja on varjostanut myös Pariisissa torstaina tapahtunut poliisin ampuminen.