Suurmusikaali Myrskyluodon Maija avaa remontoidun 50-vuotiaan Helsingin kaupunginteatterintalon syyskauden huomenna.
Juhlavuoden musikaali perustuu aikoinaan tv-sarjan tunnetuksi tulleeseen Anni Blomqvistin kirjaan ja Lasse Mårtenssonin sävellyksiin.
– Musikaalin musiikki on kokonaan Lasse Mårtensonin käsialaa. Aloitimme projektin jo kolme vuotta sitten ja Lasse oli hyvin otettu musikaalista, ohjaaja Kari Rentola kertoo.
Kyseessä on vahvan suomalaisen naisen kasvu- ja rakkaustarina 1800-luvun Ahvenanmaalla keskellä merta.
Rentolan muistuttaa, että arasta ja pelokkaasta Maijasta kasvaa itsenäinen vahva nainen elämän kovan koulun kautta.
– Se on mielenkiintoinen rakkaustarina, koska se alkaa järjestetyllä avioliitolla. Tarinan alussa Maijalla on muu mielitietty kuin Janne, mutta elämä koulii – yhdessä eläminen kovissa olosuhteissa synnyttää hyvin poikkeuksellisen rakkaustarinan, Rentola pohtii.
Helsingin Kaupunginteatteri – Myrskyluodon Maija – Kuvassa Laura Alajääski ja Aaro Wichmann – Kuva © Tapio VanhataloTapio Vanhatalo tel.+358-400-413595
Nykyihmisellä opittavaa rakkaudesta
Maijaa esittävän Laura Alajääsken mielestä nykyihminen voi oppia tarinasta periksiantamattomuutta.
– Nykyajan ihminen saisi oppia siitä, että välillä on hankalaa ja siitä mennään yhdessä yli – rakastetaan ja tahdotaan rakastaa. Maijasta ja Jannesta hitsautuu tiivis pari arjen ja työnteon myötä, siellä on pakko pärjätä.
Alajääski toteaa, että Maija tietää pärjäävänsä.
– Maijan käy hyvin välillä huonomminkin, mutta hän tietää pystyvänsä ja pärjäävänsä ja pääsee menetyksistä yli, niin hän pystyy kantamaan ne menettävänsä asiat mukanaan ja pärjää oikein kaikesta huolimatta hyvin.
Helsingin Kaupunginteatteri – Myrskyluodon Maija – Kuvassa Kaspian Kallio, Ella Niinistö, Kaapo Kallio, Pablo Ounaskari, Laura Alajääski, Aaro Wichmann - Kuva © Tapio Vanhatalo
Kuin moderni perhe
Jannea esittävän Aaro Wichmannin mielestä Jannen ja Maijan perhe on moderni perhe.
– Jannen ja Maijan perhe on tuossa ajassa vähän modernimpi perhe. Olen pyrkinyt siihen, että Janne on feministi ja kunnioittaa Maijaa todella paljon.
Wichmannin mielestä musikaali on tarina ihmisten välisistä ongelmista keskellä merta, joka voi tehdä jokaisesta kohtaamisesta viimeisen.
– Myrskyluodolla palataan perusasioiden äärelle, mikä voi herätellä ihmisiä, kun tänä päivänä niitä ongelmia voi tempaista sieltä sun täältä ja tehdä pienistä ongelmista isoja.
Syyskaudelle musikaaliin on myyty jo 60 000 lippua.