Ensi viikon lakko kohdistuu vain osaan kunnista – moni kaupunki suosittelee lapsille omia eväitä

JHL:n rakennus
Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n poliittinen lakko kestää kaksi päivää.Lehtikuva
Julkaistu 18.10.2018 20:00

MTV UUTISET – STT

Osa kunnista neuvoo jo lasten huoltajia varautumaan alkuviikolla eväiden järjestämiseen, kun taas toisissa kunnissa arjen ennakoidaan soljuvan tavanomaisissa uomissaan. Syynä on Julkisten ja hyvinvointialojen liiton (JHL) julistama kaksipäiväinen poliittinen lakko, jonka piirissä osa Suomen kunnista on.

Video: JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine vieraili Uutisextrassa syyskuussa.

JHL lakkoilee kymmenissä kunnissa, esimerkiksi useimmissa suurissa kaupungeissa. Kaikissa mukana olevissa kunnissa lakkoon eivät kuulu kaikki JHL:n alat. Lakon piirissä olevat kunnat on JHL:n viestintäpäällikkö Kristiina Ahosen mukaan valittu aluetoimistoissa vaikuttavuuden perusteella.

Ahosen mukaan JHL:n hallitus päätti jo torstaina valmiudesta poliittisten työtaistelujen kolmanteen aaltoon, mikäli ensi viikon lakolla ei ole toivottua vaikutusta. JHL vastustaa useiden muiden ammattiliittojen tavoin hallituksen suunnitelmia helpottaa irtisanomista alle 10 henkilöä työllistävissä yrityksissä. Ahosen mukaan mahdollisista uusista toimista ilmoitetaan myöhemmin.

Ensi viikolla maanantaina ja tiistaina lakossa on yli 10 000 JHL:n jäsentä. Lakko kohdistuu valituissa kunnissa siivoukseen, kiinteistöhuoltoon, ruokapalveluihin sekä liikunta-, kulttuuri- ja urheilutoimeen.

Porissa päiväkotilapsille suositus jäädä kotiin

Esimerkiksi Turku kertoo, ettei se pysty tarjoamaan lakon aikana aterioita kaupungin päiväkodeissa, peruskouluissa, lukioissa eikä osassa ammatti-instituutin koulutaloja. Vanhempia pyydetään laittamaan lapsille ja koululaisille eväät mukaan.

– Eväiden on hyvä olla mahdollisimman hyvin lämpimässä säilyviä, sillä mahdollisuutta kylmäsäilytykseen ei ole, kaupungin tiedotteessa opastetaan.

Porissa puolestaan päiväkodeista puuttuu lämmin ruoka. Sivistyksen toimialajohtaja Esa Kohtamäki suosittelee kaupungin tiedotteessa, että mahdollisimman moni lapsi jäisi alkuviikosta kotiin. Tiedotteen mukaan päiväkodeissa on käytössä kertakäyttöastiat ja ruokalistalla leipää, hedelmiä ja muita välipalatuotteita. Porin koululaiset ovat ensi viikolla syyslomalla eikä lakon arvioida vaikeuttavan merkittävästi myöskään hoitoalan ruokapalveluja.

Esimerkiksi Kuopiossa paikallinen sopimus rajaa terveydenhuollon kohteet ja sairaalan lakon ulkopuolelle, kertoo Itä-Suomen huoltopalvelujen liikelaitoskuntayhtymä Servican ruokapalveluiden palvelujohtaja Sari Karttunen STT:lle. Myös koulujen ja päiväkotien ruokapalvelut toteutuvat pääosin normaalisti, mutta laitoshuolto ja kiinteistönhuolto ovat lakossa.

– Luonnollisesti päiväkotien henkilöstö joutuu nyt varmaan tekemään akuutteja tehtäviä. Esimerkiksi roskisten tyhjentämistä ei voi kahta päivää jättää tekemättä eikä pintoja putsaamatta. Päiväkotien henkilöstö joutuu nyt aika koville, Karttunen kertoo.

Jyväskylä saa turvattua vanhusten palvelut

Myöskään Jyväskylässä päiväkodeissa, kerhoissa, kouluissa ja koululaisten iltapäivätoiminnassa ei pystytä toteuttamaan ateriapalveluja täysipainoisesti, kaupunki kertoo. Ympärivuorokautista hoivaa tarjoavat laitokset kuten keskussairaala, terveyskeskussairaalat ja palvelutalot eivät ole lakon piirissä. Myös kotiin kuljetettavat ateriat valmistuvat Jyväskylässä normaalisti.

Tampereella lakon kerrotaan vaikuttavan monien koulujen, oppilaitosten ja päiväkotien ruokahuollon järjestämiseen esimerkiksi ruokalistamuutoksin. Erityisruokavalion mukaisia ruokia ei pystytä toimittamaan kaikkialle. Lämpimässä säilyvien eväiden varaamista suositellaan.

Sen sijaan lakko ei Tampereella vaikuta sairaaloiden, vanhainkodin, asumis- ja kotiateriapalveluiden eikä erilaisten erityisryhmien kuten kehitysvammaisten ateriapalveluihin.

Helsingissä lakko voi vaikuttaa koulujen ja päiväkotien ruokapalveluihin ja toimipaikkakohtaisia eroja voi esiintyä, mutta muihin palveluihin lakolla ei ole kaupungin tiedotteen mukaan suoria vaikutuksia.

Myös liikuntapaikan ovi voi olla säpissä

Liikuntapaikkojen sulkemisesta osittain tai kokonaan lakkopäivinä ovat ilmoittaneet esimerkiksi Jyväskylä, Lappeenranta ja Pori.

Lahdessa suljettuna ovat esimerkiksi osa urheilukeskuksen liikuntapaikoista, Mukkulan palloiluhalli sekä Kisapuiston pukuhuoneet ja jalkapallostadion.

Turku sulkee Petreliuksen uimahallin ja ilmoittaa aukioloaikojen supistuksista useissa muissa liikuntapaikoissa

Vantaalla kiinni ovat uimahallit ja osassa muita liikuntapaikkoja vuorot saattavat supistua. 

Tuoreimmat aiheesta

Kunnat