Ensi yönä laivat risteilevät melkoisen hurjassa kelissä – näin laivayhtiöt varautuvat myrskyyn: "Mitään tuulirajaa ei ole"

AOP laiva risteily talvi satama tallink silja ruotsinlaiva Helsinki
Jarno Kuusinen / AOP
Julkaistu 01.01.2019 07:45

MTV UUTISET - Jukka Lehto

Ruotsin ilmatieteen ja hydrologianlaitos SMHI on antanut merialueille toiseksi korkeimman myrskyvaroituksen. Suomen ja Ruotsin väliseen laivaliikenteeseen vaikuttaa tänään ja erityisesti ensi yönä jopa yli 24 m/s puhaltava tuuli, joka rellestää merialueella tiistai-illasta keskiviikkoaamuun asti.

Uudenvuoden ensimmäisille päiville luvatut voimakkaat, jopa myrskylukemiin yltävät tuulilukemat eivät kuitenkaan pelota laivayhtiöitä.

Huolimatta harvinaisen kovasta myrskystä sekä Viking Lineltä että Tallinkilta kerrotaan, että laivavuoroja perutaan sään takia todella harvoin.

– Mitään tuulirajaa ei ole, milloin laiva ei lähde satamasta. Joitakin palveluita laivalla voidaan kapteenin päätöksen mukaisesti rajoittaa hetkellisesti, mutta muuta vaikutusta myrskyllä ei matkaan sinänsä ole, sanoo Viking Linen liikennepäällikkö Dan Roberts.

– Kovalla tuulella ajonopeutta lasketaan ja laivan evävakaajilla saadaan keinuntaa pienennettyä. Myrskyn vuoksi vuorot saattavat olla vähän myöhässä ja joskus esimerkiksi Ahvenanmaan pysähdys saatetaan jättää väliin, mutta laivat on tehty toimimaan myös myrskyissä.

Laivan reitti ja tuulen suunta vaikuttavat myös matkustus mukavuuteen.

– Kannattaa tosiaan muistaa, että Itämeri on laaja alue. Kaikki riippuu siitä, mihin suuntaan ja milloin on menossa. Myrsky voi olla jossain kohtaa hyvinkin maltillinen, kun saaristo on suojana, toteaa Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd.

– Turku-Tukholma laivalla pahin keinutus kestää vain tunnin, kun samaan aikaan Helsinki-Tukholma reitillä voi keikuttaa kovastikin klo 22-04 välisen ajan laivan matkasuunnasta ja tuulensuunnasta riippuen,Nöjd sanoo.

Lapset herkimpiä pahoinvoinnille

Keskimääräisesti kolmaosa ihmisistä kärsii voimakkaasta matkapahoinvoinnista, joka johtuu sisäkorvan ärsytystilasta.

Merellä jopa 90 prosenttia ihmisistä saa pahoinvointioireita voimakkaassa merenkäynnissä. Herkimpiä matkapahoinvoinnille ovat 2-12-vuotiaat lapset.

Matkapahoinvoinnin välttämiseksi hyvä keino on esimerkiksi riittävä pukeutuminen, joka ehkäisee kylmettymistä ja siten pahoinvoinnin syntyä. Myös alkoholin käyttöä tulisi välttää ennen matkaa ja sen aikana.

Heikko olo, kalpeus, kylmä hiki, haukottelu ja runsas syljen eritys ovat ensimmäisiä oireita alkavasta matkapahoinvoinnista. Oireet ovat tuttuja laivayhtiöillekin.

– Matkapahoinvointilääke kannattaa ottaa ajoissa, jos tietää kärsivänsä merisairaudesta. Voi olla hyvä mennä hetkeksi omaan hyttiin makuuasentoon, jos olo huononee.

Jos oireet ovat voimakkaita, laivalla on aina henkilökuntaa, jolta voi pyytää apua.

– Yleensä merisairaudesta selviää tai siltä voi välttyä ihan omin voimin, varsinkin jos varautuu oireisiin etukäteen, sanoo Tallinkin viestintäjohtaja Marika Nöjd.

MTV Uutisten toimittaja Jukka Lehto matkustaa ensi yönä Suomeen pahimman myräkän aikaan. Lehto raportoi matkan etenemisestä läpi yön.

Tuoreimmat aiheesta

Sää