Ensimmäinen lottotyttö: "Lotosta tuli naisten peli"

Veikkauksen Lotto täyttää tänään 40 vuotta. Suomen ensimmäinen lottoarvonta suoritettiin 3. tammikuuta 1971.

Loton ensimmäinen mainoskasvo eli lottotyttö oli Hilkka Kotamäki. Hän opasti kansaa kädestä pitäen uuden pelin saloihin 1970-luvulla esimerkiksi tavarataloissa. Kotamäen mukaan aivan aluksi innostus oli vähäistä, mutta sitten suomalaiset löysivät pelin.

- Suomalaiset eivät heti osanneet pelata, se kesti muutamaan vuoden. Sitten mielenkiinto oli aivan valtavaa, tavaratalot olivat ihan täynnä.

Kotamäen mukaan lotosta tuli naisten peli.

- Lapset eivät välittäneet tämmöisestä. Miehet sitten taas pelasivat enemmän veikkausta, missä piti tietää taustaa ja pelituloksia. Lotto oli ihan tämmöistä sattumanvaraista, mikä sopi naisille hyvin.

Aikoinaan lottokupungit tarkastettiin käsin.

- Tosiasiassa kupunkeja ei ollut vielä aluksi niin valtavia määriä, että se onnistui ihan hyvin.

Keltahameinen lottotyttö oli hauska roolihahmo

Kotamäki kertoo päätyneensä lottotytöksi niin sanotussa sisäpiirin haussa.

- Veikkauksen tiedotuspäällikkö kertoi, että vanhan, Italiasta tulevan lottopelin mainoksiin etsitään tyttöä. Tapasin tiedotuspäällikkö Lindbergin, jolle toin valokuvia. Jossain vaiheessa kävi ilmi, että siellä oli kaksi tyttöä jäljellä. Sitten mentiin videokuvaukseen, joiden perusteella tehtiin valinta.

Kotamäki muistelee, miten lottotytölle kehitettiin vaalea peruukki ja keltainen minihame.

- Sitten laitettiin pitkät saappaat jalkaan, ja lottovyö lantiolle keinumaan. Tämä oli aika hauska leikki olla mukana toisessa hahmossa. Kun pisti peruukin kassiin ja omat vaatteet päälle, niin hyppäsin ulos siitä roolista.

Kotamäki kertoo itse voittaneensa lotossa pikkusummia.

- Se on ollut neljää oikein ja lisänumeroita. Kerran voitin kuitenkin 2000 markkaa. Se on aivan puhtaasti tuuripeliä.

Suomalaiset ovat kansainvälisesti vertailtuna innokkaimpien lottoajien joukossa. Loton suosiota Suomessa on selitetty muun muassa jättipottien imulla. Päävoittoja on Loton historian aikana jaettu lähes 3 000 kappaletta.

Lue myös:

    Uusimmat