Suomeen saapuvat 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa sijoitetaan ensin espoolaiseen asumisyksikköön karanteeninomaisiin oloihin.
Ensimmäiset Välimeren pakolaisleireiltä vastaanotettavat turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen lähipäivinä. Maahanmuuttovirasto ei kerro saapumisajankohtaa tarkemmin turvallisuussyistä.
Suurin osa Suomeen lähipäivinä saapuvista on 10–16-vuotiaita. He saapuvat Suomeen ilman huoltajia.
– Tässä ensimmäisessä ryhmässä suurin kansalaisuusryhmä ovat afganistanilaiset, Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen kertoo.
Karanteeninomaisia olosuhteita noudatetaan
Lapset ja nuoret sijoitetaan ensin espoolaiseen asumisyksikköön, joka on tarkoitettu alaikäisille, ilman huoltajaa maahan saapuville turvapaikanhakijoille.
– Emme oleskele eristyksissä, mutta noudatamme karanteeninomaisia olosuhteita. Nuoret ovat kokeneet turvattomuutta ja ikäviä olosuhteita. Ensimmäisenä pyrimme luomaan turvallisen ilmapiirin ja kokemuksen siitä, että nuoret ovat nyt turvassa, palveluesimies Marko Uuttu Espoon ryhmä- ja perheryhmäkodista kertoo.
Uutin mukaan arki tulee koostumaan normaalista arkirytmistä ja puuhailusta, kuten peleistä, ruokailusta ja keskusteluista.
Myöhemmin turvapaikanhakijat sijoitetaan muihin asumisyksiköhin ympäri Suomea. Tavoitteena on, että myönteisen turvapaikkapäätöksen jälkeen mahdollisimman moni aloittaisi perusopetukseen valmistavalla luokalla jo ensi syksyn aikana.
Opiskelu kuitenkin aloitetaan jo turvapaikkatutkinnan aikana, sillä turvapaikanhakijat eivät ehdi saada oleskelupia ennen syksyä.
Yli 90 prosenttia pakolaisleirin asukkaista poikia – painotus tulee näkymään myös Suomeen saapuvien joukossa
Nyt Suomeen saapuvat 25 alaikäistä ovat ensimmäisiä yhteensä 175:stä Välimeren alueelta saapuvasta turvapaikanhakijasta, jotka Suomi sitoutui vastaanottamaan helmikuussa tehdyllä valtioneuvoston päätöksellä.
Loput turvapaikanhakijat saapuvat Suomeen muutamien kuukausien sisällä.
Heidät sijoitetaan alaikäisille turvapaikanhakijoille tarkoitettuihin asumisyksikköihin sekä ryhmä- ja perheryhmäkoteihin, joita on Espoon lisäksi muun muassa Kotkassa.
Kotkalaisessa hybridiyksikössä on valmistauduttu 15 alaikäisen turvapaikanhakijan saapumiseen rekrytoimalle henkilökuntaa sekä valmistelemalla asukkaiden huoneita ja yhteisiä tiloja.
– Tavoitteena on tarjota jokaiselle virikkeellistä toimintaa ja mielekäs harrastus. Esimerkiksi jalkapallo on yleensä laji, joka kiinnostaa kansallisuudesta riippumatta, Kotkan hybridiyksikön vastaava ohjaaja Tiina Ratia kertoo.
Suurin osa ilman huoltajaa saapuvista on poikia
Valtioneuvoston helmikuussa tekemän päätöksen mukaan Välimeren alueen pakolaisleiriltä vastaanotettavien turvapaikanhakijoiden valinnassa painotetaan ensisijaisesti haavoittuvassa asemassa olevia ilman huoltajaa olevia alaikäisiä sekä yksinhuoltajaperheitä, joilla on todennäköisesti perusteita saada kansainvälistä suojelua.
Todennäköisesti suurin osa Suomeen saapuvista ilman huoltajaa olevista alaikäisistä on poikia.
– Pakolaisleireillä asuvista 90 prosenttia on poikia ja suurin osa yli 14-vuotiaita. Tämä tulee näkymään myös Suomeen saapuvien ikä- ja sukupuolijakaumassa, Maahanmuuttoviraston Airiainen kertoo.
Maahanmuuttovirastolle on myönnetty 12 miljoonaa EU-rahoitusta Välimeren alueen turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Airiaisen mukaan tämä tulee kattamaan kaikki turvapaikkaprosessista ja vastaanottamisesta Suomelle aiheutuvat kustannukset.
Video: Suomi ottaa vastaan enintään 175 turvapaikanhakijaa Välimeren alueen leireiltä
2:13