Ensitreffit alttarilla -ohjelman ammattitaitoiseen asiantuntijajoukkoon liittyy psykologi, psykoterapeutti ja tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen.
Ensitreffit alttarilla -ohjelman toisella tuotantokaudella asiantuntijakaarti saa uuden vahvistuksen, kun psykoterapeutti-seksuaaliterapeutti Maaret Kallion ja pastori Kari Kanalan rinnalle liittyy psykologi, psykoterapeutti ja tutkimusasiantuntija Mikael Saarinen.
– Ohjelmassa on selkeästi, verrattuna moniin muihin reality-ohjelmiin, halu auttaa ja tukea ihmisiä löytämään kumppani. Pidän hyvänä, että mukana on tällainen eettinen pohja, eikä ohjelmassa kilpailla, tai pudoteta ketään pois, Saarinen toteaa.
Saarisen mukaan ohjelman jännityselementti piilee siinä, etteivät parit muodostaneet asiantuntijatkaan pysty millään metodilla ennustamaan parien tulevaisuutta.
– Voimme kuitenkin parantaa onnistumisen mahdollisuuksia tukemalla ja osoittelemalla heitä siihen suuntaan, että pysyvä suhde muodostuu, hän kertoo.
”Kun oppii oman ja kumppaninsa tavan kommunikoida, välttää monta karikkoa”
Saarinen on väitellyt tohtoriksi tunneosaamisesta ja keskittyy myös ohjelmassa vahvasti juuri tunteiden tunnistamisen taitoon ja parien välisen kommunikaation parantamiseen. Erityisesti se, miten parit viestivät toisilleen sanallisesti ja kehollisesti on Saarisen mukaan merkittävää ja kertoo paljon parin välisestä suhteesta.
– Kiinnitän huomiota siihen, miten henkilöt käyttäytyvät keskenään ja millä lailla he puhuvat toisistaan. Kaikki puhehan on vastavuoroista dialogia, ja se, kuinka toinen ihminen näyttäytyy puheessa, ja kuinka pystyy puheessa tuomaan omia tarpeitaan esille, ennustaa avointa, luottamuksellista vuorovaikutusta, mikä edesauttaa ihmissuhteissa.
Saarinen muistuttaa, että parien kommunikaatiossa eroa ennustavia merkkejä on helpompi huomata kuin niitä, jotka ennustavat yhdessä pysymistä. Mies kuitenkin uskoo voivansa antaa pareille eväitä juuri harmoniseen yhteiseloon.
– Jos aina puutumme kumppanissamme vain negatiivisiin puoliin, syntyy negatiivisia kehiä. Jos sen sijaan kiitämme, kehumme ja käsittelemme ristiriitoja rakentavasti, syntyy suhdetta vahvistavia, positiivisia kehiä. Kun oppii oman ja kumppaninsa tavan kommunikoida, välttää monta karikkoa, hän toteaa.