Entinen SM-liigapeluri loikkasi länteen: Venäjältä tiukka vaatimus

Sopimuksen sveitsiläisen SC Langnau Tigersin kanssa tehneellä slovakialaishyökkääjä Michal Kristofilla oli voimassa oleva sopimus myös KHL-seura HK Sotshin kanssa.

Sveitsin pääsarjassa pelaava Tigers tiedotti Kristofin siirrosta viime viikon torstaina. Seura tarvitsi pikaista apua kahden ulkomaalaispelaajansa, Saku Mäenalasen ja Sean Malonen loukkaantumisten paikkaamiseen. Kristof pelasi ensimmäisen ottelunsa SCL:ssä heti perjantaina.

31-vuotias hyökkääjä on tuttu näky myös SM-liigasta. Hän siirtyi Vaasaan juniori-ikäisenä ja nousi liigatasolle Sportin U20-joukkueen kautta. Myöhemmin hän edusti kolmen kauden ajan Kärppiä vuosina 2018–21.

Kristofin sopimus aiheutti välittömän vastareaktion Venäjällä. Tällä kaudella kymmenen ottelua KHL:ssä pelannut slovakki häipyi maasta pyytämättä lupaa siirtoonsa HK Sotshin seurajohdolta. 

Le Matin -lehti uutisoi, että Sveitsin jääkiekkoliiton puheenjohtaja Denis Vaucher sai Sotshin seurapomolta Aleksei Morozovilta äkäisen sähköpostin, jossa Kristofin uutta sopimusta vaadittiin mitätöitäväksi ja pelaajaa palautettavaksi Venäjälle.

Lehden mukaan Kristofin siirto Sveitsiin on kuitenkin jo hyväksytty Kansainvälisessä jääkiekkoliitto IIHF:ssä, joka ei tällä hetkellä tunnusta KHL:ää osapuoleksi kansainvälisessä jääkiekossa Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan takia.

Vaucher ei aio suostua venäläisten vaatimuksiin.

– Miksi tekisimme niin? Olemme menetelleet sääntöjen mukaan. Piste, Vaucher toteaa Le Matinille.

– Jos KHL ei ole tyytyväinen, sen tulee ottaa yhteyttä Venäjän jääkiekkoliittoon, joka on IIHF:n jäsen, hän lisää.

IIHF ei ole sulkenut Venäjän liittoa ulos toiminnastaan, vaikka sen päätöksentekoon kansallisella liitolla ei ole tällä hetkellä mahdollisuutta osallistua.

Lehti arvioi, että Sotshi ja KHL saattavat viedä asian kansainvälisen välimiesoikeuden ratkaistavaksi.

KHL totesi tiedotteessaan IIHF:n rikkovan omia sääntöjään sallimalla toiseen maahan sopimuksessa olleen pelaajan siirron.

– IIHF rikkomus omia perustavanlaatuisia periaatteitaan, sopimusten kunnioittamista ja kansainvälisiä siirtomääräyksiä kohtaan osoittaa jälleen kerran, että IIHF on epäjohdonmukainen ja poliittisesti motivoitunut asenteessaan KHL:ää ja koko Venäjän jääkiekkoa kohtaan.

– Tämä luo vaarallisen ennakkotapauksen, joka voi tuhota kansainvälisen siirtomekanismin, joka perustuu kaikkien osapuolten väliseen hyvään tahtoon, KHL kommentoi tiedotteessaan.

KHL vahvistaa tiedotteessaan antavansa Sotshille kaiken tukensa asian oikaisemiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat