Entiset venäläisvakoojat kertovat CNN:lle, mitä Venäjä nyt pelkää: "Historia toistaa itseään"

4:14imgFSB:n entiset vakoojat kuvailevat, miten Venäjän hallinto soluttautuu oppositioliikkeeseen Venäjällä ja ulkomailla. Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 08.09.2022 13:42
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Kaksi Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n entistä vakoojaa kertoo yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa, miten nuoria oppositioaktivisteja värvätään FSB:n vakoojiksi.

Mikhail Sokolov sanoo olleensa 19-vuotias opiskelija ja oppositioaktivisti, kun herätti Kremlin mielenkiinnon vuonna 2016.

– He tiesivät, että välttelin asevelvollisuutta. He antoivat minulle vaihtoehdoiksi joko tehdä yhteistyötä tai päätyä vankilaan vuosiksi, Sokolov sanoo CNN:n haastattelussa.

– On niin paljon tarinoita ja jopa videoita ihmisistä, joita pahoinpidellään vankiloissa. Jopa sen ajatteleminen on pelottavaa.

Tällä hetkellä Sokolov on Alankomaissa, josta hän hakee turvapaikkaa. Hän kuitenkin ehti vakoilla FSB:lle viiden vuoden ajan.

Hän työskenteli myös vangitun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin korruption vastaisessa kampanjassa mikä tietenkin erityisesti kiinnosti FSB:tä.

– Jos heidän sanomisiaan on uskominen, he todella uskovat [Yhdysvaltojen tiedustelupalvelu] CIA:n yrittävän masinoida vallankumousta Venäjällä, ja Navalnyin olevan CIA:n agentti, Solokov sanoo.

Sokolovin mukaan hän ei koskaan nähnyt todisteita siitä, että oppositioliike saisi rahoitusta tai muuta apua CIA:lta.

Ulkomailla oppositiota on vaikea hallita

Solokovin mukaan hän ei tuntenut Navalnyia henkilökohtaisesti, joten ei pystynyt toimittamaan hänestä kovinkaan yksityiskohtaista tietoa.

Sen sijaan FSB kuuli mielellään erilaisista tapaamisista ja mielenosoituksista, joita oppositioliike suunnitteli.

Oppositio myös teki omia tutkimuksia esimerkiksi korruptoituneista valtion virkamiehistä. Sokolovin mukaan he saattoivat toisinaan tehdä jopa yhteistyötä näissä tapauksissa.

– Riippuen median vastaanotosta FSB joko vangitsi tai suojeli tiettyjä virkamiehiä.

Lopulta FSB pakotti Solokovin Georgiaan, jossa hänen tehtävänään oli soluttautua siellä asuvaan venäläisyhteisöön.

Siellä vakoojana toimi myös Vsevolod Osipov, joka myös oli nuori opiskelija ja lähtenyt mukaan oppositiopolitiikkaan. Hän myös sanoo FSB:n uhkailleen vankilalla, jos hän ei olisi suostunut vakoojaksi.

– Venäjän turvallisuuspalvelu tuntee hyvin historiamme. Kun suuri venäläinen maastamuuttajien joukko pyrkii ulkomaille, ihmiset alkavat puhua vapaasti keskenään ja tehdä yhteistyötä, Osipov kuvailee CNN:lle.

– He ovat peloissaan, että historia toistaa itseään, hän sanoo viitaten Venäjän vallankumoukseen vuonna 1917.

Sota muutti kaiken

Ukrainan sota käynnistikin hallinnon kriitikkojen joukkopaon Venäjältä, ja sai Solokovin mukaan FSB:n tiedusteluoperaatiot toimimaan ylikierroksilla. Venäjä pelkää, mitä oppositio suunnittelee, kun se ei pääse valvomaan sitä.

Sota sai myös Solokovin ja Osipovin kääntämään selkänsä FSB:lle. Solokov sanoo yhä kantavansa suurta syyllisyyttä sisällään.

– Näin kaikki ne kuvat internetissä ja ne käänsivät maailmani ylösalaisin. En pelkästään tuntenut vihaa Venäjän hallintoa kohtaan, mutta myös itseäni kohtaan, koska vuosia työskentelin heille.

Katso FSB:n entisten vakoojien haastattelu videolta artikkelin alusta.

Lue myös: Venäläiset sotakommentaattorit ovat "paniikissa ja epätoivoisia" Ukrainan onnistuneen Harkovan hyökkäyksen vuoksi

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä