Erikoiskahvia kotona

Hyvästit suodatinkahville
Hyvästit suodatinkahville
Julkaistu 17.11.2008 13:32(Päivitetty 20.04.2010 17:31)

Suodatinkahvit ja moccamasterit alkavat olla suomalaiskodeissa jo mennyttä aikaa – nyt aamulla herätään espresson tai cappuccinon voimalla. Erikoiskeitinten suosio kasvaa, ja vaihtoehtojen määrä muistuttaa jo suoranaista runsauden pulaa. Espresson lisäksi kotibarista hallitsee tietenkin myös lattet, moccachinot ja café au laitit.

Täysautomaatteja, puoliautomaatteja ja vipuvarsikeittimiä

Helpoimmat erikoiskeittimet toimivat annosnapeilla tai kapseleilla, eikä käyttäjän tarvitse tehdä muuta kuin lisätä vesi ja painaa nappulaa. Täysautomaattisten koneiden lisäksi tarjolla on puoliautomaatteja, joissa kahvi laitetaan itse sihtiin ja myös maito vaahdotetaan omin toimin, sekä kotioloissa harvinaisempia vipuvarsikeittimiä, joissa paine luodaan vipua käsin vääntämällä.

Boschin kahviautomaatti

Boschin kahviautomaatti

Täysautomaattiset koneet ovat helpoimpia käyttää, ja ne ovatkin suosituimpia vaihtoehtoja perinteiselle suodatinkahville. Nykyisin laitteet ovat niin pieniä ja käteviä, että kahviautomaatti sopii vallan hyvin ahtaampaankin kotikeittiöön. Usein niihin kuuluu myös automaattinen maidonvaahdotin. Esimerkiksi Saecon ja Krupsin kahvikoneet ovat helppoja ja kohtuuhintaisia peruskoneita.

Paras kahvi syntyy vastajauhetuista pavuista

Paras kahvi syntyy vastajauhetuista pavuista

Kotibaristan parhaat laitteet

Pidemmälle ehtinyt kotibarista ei tietenkään tyydy täysautomaattiin, vaan hankkii monimutkaisemman laitteen hienouksineen. Suosittu on esimerkiksi Silvia-laite, joka on pääasiassa ammattikäyttöön tarkoitettuja laitteita valmistavan Rancilion kotiversio.

Kuppi kuumaa

Kuppi kuumaa

Puoliautomaattien ja vipuvarsikeittimien käytön opetteluun saattaa kulua oma aikansa. Eri papumerkkien sekä jauhantakarkeuksien, paahtotuoreuden ja monen muun tekijän vaikutukset saattavat tuottaa alussa hämmentäviä tuloksia. Varsinkin vipuvarsikeittimen saloihin perehtyminen on oma taiteenlajinsa – mutta hyvän kahvin ystävä tietää tuloksen olevan vaivan arvoinen.

Crema on espresson sielu

Crema on espresson sielu

Laaja hintahaarukka

Erikoiskeitinten hintahaarukka on laaja. Hyviä täysautomaatteja saa alle sadallakin eurolla, mutta monimutkaisempiin laitteisiin siirryttäessä edessä on myös monenlaisten lisälaitteiden hankinta. Varustelukierteeseen jouduttuaan kahvinautiskelija saattaa huomata kuluttaneensa tuhatkin euroa varusteisiinsa. Hyvä kahvikone maksaa helposti 500 euroa. Lisäksi hankittavana ovat kahvimylly, tampperi, maidonvaahdotin ynnä muut tarpeelliset hienoudet. Kannattaa siis harkita, millaiseen käyttöön ja millaisille kahvinjuojille laitetta ollaan hankkimassa.

Kahvikone on myös sisustuselementti, kuva Bosch

Kahvikone on myös sisustuselementti, kuva Bosch

Näyttävä kahvikone on myös sisustuselementti. Moni uutta rakentava suunnitteleekin alusta saakka keittiöönsä paikan kalusteisiin upotettavalle kahvikoneelle. Esimerkiksi Boschin virtaviivaiset mallit sopivat keittiöön kuin keittiöön.

Trendikästä teräspintaa, kuva Bosch

Trendikästä teräspintaa, kuva Bosch

Perinteisesti mutteripannulla

Hyvää espressoa syntyy tietenkin myös perinteisellä menetelmällä. Kolmiosainen mutteripannu toimii liedellä. Espressojauhe täytetään pannuun, ja veden kuumentuessa se suodattuu espressoksi. Crema, espresson pinnalle paineen ansiosta syntyvä vaahto, jää mutteripannulla valmistettaessa puuttumaan, mutta muuten perinteinen menetelmä pitää pintansa modernien laitteiden ohella.

Teksti: Riikka Krenn/Mediafocus

Kuvat: Bosch ja SXC

Tuoreimmat aiheesta

DIY