Puolisoiden erilaiset seksihalut voivat ymmärrettävästi aiheuttaa ongelmia parisuhteeseen. Miten tilanteen voi ratkaista?
Uudessa parisuhteessa halut ovat usein huipussaan, mutta kun suhde tasaantuu, tilanteeseen voi tulla muutos. Puolison todelliset seksihalut eivät välttämättä vastaakaan alun himokkaampia aikoja, ja halujen putoaminen voi tulla toiselle yllätyksenä.
Kaalimato.comin tutkimuksen mukaan joka kymmenes suomalaisista on kokenut viimeisen vuoden aikana, ettei ole halunnut harrastaa seksiä kumppaninsa kanssa.
– Suhteen alussa ihastumisen tunne on vahva, halu olla toisen lähellä on voimakas ja seksin harrastamiseen liittyy jännitystä sekä ennakoimattomuutta. Tällä on yleensä suora yhteys suurempaan seksin määrään tuoreessa parisuhteessa, Kaalimadon seksuaaliterapeutti Annukka Lavikainen kertoo tiedotteessa.
LUE MYÖS: 10 paljastusta seksittömistä liitoista: "Ehkä hän ei pidä seksistä minun kanssani"
Stressi ja väsymys tulevat seksin tielle
Seksuaaliseen haluttomuuteen voi kuitenkin vaikuttaa monikin eri asia, kuten elämäntilanne, parisuhteen ongelmat, huono seksuaalinen itsetunto, testosteronivaje tai sairaudet.
Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 27 prosenttia kertoi liiallisen väsymyksen estäneen seksin harrastamista viimeisen vuoden aikana. Naiset kokivat väsymystä enemmän kuin miehet. Myös stressi oli seksin esteenä 22 prosentilla suomalaisista. Sekin vaivasi enemmän naisia kuin miehiä.
Kyseessä ei ole mikään uusi ongelma. Myös kesällä 2016 toteutetun RFSU:n tutkimuksen mukaan suomalaisten yleisimpiä syitä haluttomuudelle olivat juuri väsymys ja stressi.
"Joskus seksuaalista haluttomuutta kokeva henkilö haluaisi itsekin olla halukkaampi"
Vaikka seksuaalinen haluttomuus on naisilla yleisempää, on hyvä muistaa, ettei se ole tavatonta miehilläkään. Kaalimadon tutkimuksessa paljastui, että naisista 13 prosenttia ja miehistä seitsemän prosenttia oli viimeisen vuoden aikana kokenut, ettei halunnut seksiä kumppaninsa kanssa.
– Seksihalut vaihtelevat elämän eri vaiheissa ja se on täysin normaalia. Joskus seksuaalista haluttomuutta kokeva henkilö haluaisi itsekin olla halukkaampi, mutta ei syystä tai toisesta kykene siihen.
Lavikaisen mukaan hyvä nyrkkisääntö on seurata tilannetta puolen vuoden ajan.
– Jos haluttomuus aiheuttaa ongelmia, laskee tyytyväisyyttä omaa elämää kohtaan tai vaikuttaa parisuhteen hyvinvointiin kielteisesti yli puolen vuoden ajan, kannattaa taustalla olevia syitä lähteä selvittämään, Lavikainen ohjeistaa.
Seksuaaliterapeutti kehottaa myös pohtimaan, onko haluttomuuden tunne hetkittäistä vai jatkuvaa, ja kohdistuuko se vain omaan kumppaniin. Löytyykö haluja itsetyydytykseen ja fantasiointiin vai onko haluttomuus kokonaisvaltaista?
LUE MYÖS: Miksi mies ei halua seksiä entiseen malliin? Asiantuntijat selittävät: "Voitte kiistellä seksielämänne kuoliaaksi"
Haluttomuutta vai erilaiset seksihalut?
On kuitenkin myös hyvä muistaa, ettei kyse ole aina siitä, etteikö kumppani haluaisi lainkaan seksiä. Hän saattaa haluta sitä vain harvemmin tai eri aikaan. Tutkimuksessa paljastui, että 12 prosenttia suomalaisista koki, etteivät omat ja kumppanin toiveet seksin suhteen kohdanneet. Miehistä näin koki hieman useampi kuin naisista.
– Seksuaaliseen haluun vaikuttavat lukuisat eri tekijät. Myös halun esiintyvyys ja voimakkuus vaihtelevat muun muassa elämäntilanteen ja hormonaalisten tekijöiden vaikutuksesta. Parisuhteessa yleisimpiä kompastuskiviä ovat seksuaalisen halun eritahtisuus ja vaikeudet ilmaista halua. Aina kyse ei siis ole varsinaisesti halun puuttumisesta, Lavikanen sanoo.
Videolla pohditaan, mitä tehdä, jos kumppani ei enää haluta. Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
"Mitä enemmän uudessa suhteessa on keskinäistä vetovoimaa..."
Jos seksuaaliset halut eivät kohtaa tai kumppani kärsii haluttomuudesta, kokee halukkaampi osapuoli usein tyytymättömyyttä parisuhteessa. Tutkimukseen vastanneista suomalaista jopa 29 prosenttia kertoi, ettei ollut saanut viimeisen vuoden aikana niin paljon seksiä kuin olisi halunnut. Miehistä näin koki muutama prosentti naisia enemmän.
– Mitä enemmän uudessa suhteessa on keskinäistä vetovoimaa, sitä sopivampana kumppanina parisuhteen osapuolet pitävät toisiaan. Yhteisten vuosien karttuessa erilaiset seksuaaliset halut ja tarpeet tulevat näkyviin, ja keskinäistä yhteensopivuutta joudutaan miettimään uudella tavalla, Lavikainen selittää.
LUE MYÖS: Suomalaiset avautuvat kumppaninsa haluttomuudesta: ”En tiedä, kauanko enää jaksan”
Seksiä vain miellyttämisen vuoksi?
Jos parisuhteessa toinen on selvästi halukkaampi, saattaa toinen suostua seksiin vain kumppaniaan miellyttääkseen. Tutkimuksessa kävi ilmi, että 14 prosenttia suomalaisista on viimeisen vuoden aikana kokenut, että seksi kumppanin kanssa on tuntunut velvollisuudelta. Miehistä näin oli kokenut vain kahdeksan prosenttia, kun naisilla luku oli yli kaksinkertainen: 19 prosenttia.
LUE MYÖS: "Ei tänään, kulta" – voiko puolison torjuminen tehdä hallaa parisuhteelle? Asiantuntija vinkkaa halujasi lisäävästä kikasta
Lavikainen muistuttaa kuitenkin, että seksihalut voivat kasvaa seksiin ryhdyttäessä.
– Pariskuntien kannattaa tehdä seksistä lähtökohtaisesti nautinnollista molemmille osapuolille. Tällöin seksi voi viedä mennessään ja haluttomammankin osapuolet halut voivat herätä matkan varrella. Parisuhteen seksin kannalta on tärkeää löytää molemmille sopiva, toimiva yhteispeli, Lavikainen neuvoo.
Seksuaaliterapeutti suosittelee kommunikoimaan seksuaaliasioista avoimesti. Hän muistuttaa myös fyysisen läheisyyden tärkeydestä arjessa. Älkää myöskään unohtako kokeilunhalua vällyjen välissä.
Parisuhteen piristämiseksi voi kokeilla lisäksi vaikkapa uusia asentoja tai tuhmien puhumista.
LUE MYÖS: Väljähtyikö seksielämä? Tätä seksiterapeutti suosittelee avuksi: ”Määrään sitä asiakkailleni jatkuvasti"
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Lähde: Kaalimato